Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΠΕΡΑΤΟΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (κάταγμα περιφερικής κερκίδας)(PEDIATRIC DISTAL RADIUS FRACTURES)

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΠΕΡΑΤΟΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (κάταγμα περιφερικής κερκίδας)(PEDIATRIC DISTAL RADIUS FRACTURES)
 

Η χρήση του υπερηχογραφήματος ως αρχικής διαγνωστικής απεικονιστικής μεθόδου
***Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ακτινογραφιών που πρέπει πάντα να γίνεται όταν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού και πόνος στο καρπό.Μια καινούργια πρόταση είναι η χρήση του υπερηχογραφήματος ως αρχικής διαγνωστικής απεικονιστικής μεθόδου σε παιδιά και εφήβους με κάκωση περιφερικού αντιβραχίου.Η χρήση του υπερηχογραφήματος ως αρχικής διαγνωστικής απεικονιστικής μεθόδου δεν ήταν κατώτερη από την ακτινογραφία σε σχέση με την έκβαση της φυσικής λειτουργίας του βραχίονα στις 4 εβδομάδες.
..Τα κατάγματα του κάτω πέρατος της κερκίδας στα παιδιά είναι τα περισσότερο συνηθισμένα στα παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών και φτάνουν σε ποσοστό το 40% όλων των καταγμάτων. Είναι 2-3 φορές πιο συχνά στα αγόρια από τα κορίτσια και συνήθως αφορούν τις ηλικίες μεταξύ 10 και 14 ετών. Ο μηχανισμός κάκωσης είναι πτώση με το χέρι τεντωμένο κατά τη διάρκεια συνήθως αθλητικής δραστηριότητας ή παιχνιδιού. Η μεγάλη διαφορά με τα κατάγματα της κερκίδας τους ενήλικες είναι ότι συχνά συμμετέχει και η επιφυσιακή πλάκα (το σημείο δηλαδή που το οστούν μεγαλώνει) και η μη σωστή αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες παραμορφώσεις. Το κάταγμα αυτό λέγεται επιφυσιόλυση και είναι το συχνότερο στις μικρές ηλικίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα ανακατασκευής του οστού και αυτοδιόρθωσης (remodeling) μικρών παραμορφώσεων.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος. Είναι δυνατόν να συνυπάρχει οίδημα και παραμόρφωση χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς πολλά κατάγματα του κάτω πέρατος της κερκίδας δεν εμφανίζουν διαφοροποίηση στην εικόνα του χεριού. Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη λήψη ακτινογραφιών που πρέπει πάντα να γίνεται όταν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού και πόνος στο καρπό.
Ultrasonography or Radiography for Suspected Pediatric Distal Forearm Fractures
P. J. Snelling and Others
Initial diagnostic ultrasonography for suspected pediatric distal forearm fractures is accurate and timely. Whether this approach is noninferior to radiography for later physical function is unclear. New research findings

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου