Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία-The Health Benefits of Watermelon

Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία-The Health Benefits of Watermelon
Γνωρίζετε τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία;
Το καρπούζι είναι ίσως ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού. Γνωρίζατε ότι περιέχει επίσης πληθώρα βιταμινών ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C;
 
Τι γνωρίζουμε για το καρπούζι;
Παρά τη γλυκιά του γεύση, η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρη δεν είναι πολύ υψηλή και είναι χαμηλή σε θερμίδες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υγρά. Να σημειωθεί πως μια μερίδα 100 γραμμαρίων καρπουζιού έχει μόνο 30 θερμίδες.
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων καρπούζι εμπεριέχει 92 γραμμάρια νερό, 0,61 γραμμάρια πρωτεΐνη, κοντά στα 8 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,15 γραμμάρια λίπος. Επίσης, έχει μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο.
Τα οφέλη στην καρδιά
Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) που ονομάζεται κιτρουλίνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μιας άλλης ουσίας στο σώμα που ονομάζεται άζωτο-οξυγόνο και ενθαρρύνει την αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αρτηριών) που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το αμινοξύ συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών, αλλά ο τρόπος ζωής είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, επομένως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, η μεσογειακή διατροφή, η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.
Η κιτρουλίνη είναι ένα αμινοξύ (πρωτεΐνη) που είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα συμπληρώματα διατροφής των αθλητών επειδή αυξάνει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου που με τη σειρά του αυξάνει την κάθαρση του γαλακτικού οξέος και εξορθολογεί διάφορες διεργασίες των σκελετικών μυών.
Το λυκοπένιο
Το κόκκινο χρώμα του καρπουζιού προέρχεται από το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη και άλλων ασθενειών. Το καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό - ακόμα και τις ντομάτες.
Για να πάρετε περισσότερο λυκοπένιο, επιλέξτε ένα κόκκινο καρπούζι όσο πιο λαμπερό και ώριμο γίνεται. Επίσης, τα καρπούζια χωρίς κουκούτσι τείνουν να έχουν περισσότερο λυκοπένιο από αυτά με σπόρους.
 
Το καρπούζι προστατεύει τις αρθρώσεις
Το καρπούζι έχει μια άλλη φυσική χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη (αυτή είναι μια κίτρινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία από την οικογένεια των καροτενοειδών) η οποία συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις από φλεγμονές.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρπουζιού με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας.
Συμβάλει στην υγεία των ματιών
Μια μέτρια φέτα καρπούζι περιέχει 9-11% της ποσότητας βιταμίνης Α που χρειάζεται το σώμα κάθε μέρα. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Ενυδατώνει τον οργανισμό
Το ζουμερό καρπούζι περιέχει 92% νερό, επομένως αυτός είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο, φροντίστε να πίνετε αρκετά υγρά και μην τρώτε μόνο καρπούζι αλλά και άλλα εξίσου νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα.
Ικανοποιεί τη λαχτάρα για γλυκό
Σε σύγκριση με άλλα γλυκά που περιέχουν ζάχαρη, υποκατάστατα ζάχαρης ή άλλα επεξεργασμένα συστατικά που μερικές φορές είναι πλούσια σε θερμίδες, μια μερίδα καρπούζι όπως ήδη αναφέραμε προσφέρει λίγες θερμίδες.
Ποσότητα ζάχαρης
Μια ποσότητα 200 γραμμαρίων καρπουζιού εμπεριέχει περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Για σύγκριση με 100 γραμμάρια μήλου έχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες άρα ένα μήλο περιέχει 2 φορές περισσότερους υδατάνθρακες.
Είναι εύκολο στην πέψη
Αν υποφέρετε από διάφορα πεπτικά προβλήματα, η λίστα με το τι δεν πρέπει να τρώτε μπορεί να είναι μεγάλη. Σίγουρα, όμως, μπορείτε να εντάξετε το καρπούζι στη διατροφή σας. Εάν πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, μην τρώτε τη φλούδα ή τους σπόρους.
Γιατί υπάρχει η εντύπωση ότι το καρπούζι ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα;
Ο λόγος που υπάρχει η πεποίθηση ότι το καρπούζι ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα είναι ότι οι περισσότεροι τρώνε μεγαλύτερες μερίδες από 200 γραμμάρια καρπούζι, άρα η ποσότητα της συσσωρευμένης ζάχαρης είναι μεγάλη και επιβαρύνει το πάγκρεας.
Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε πρωτεΐνη (τυρί/γιαούρτι) ή λίπος (αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς) που θα μειώσουν τον γλυκαιμικό του δείκτη και πιθανώς θα τον αναγκάσουν να διασπαστεί αργά, ώστε το σάκχαρο να φτάσει πιο αργά στο αίμα.
Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το καρπούζι είναι απαγορευμένο για τους διαβητικούς, η εμπειρία έχει δείξει ότι για πολλούς διαβητικούς, δεν αυξάνει σημαντικά το σάκχαρο, εφόσον καταναλώνεται μία μερίδα φρούτου τη φορά.
The Health Benefits of Watermelon
Loaded With Lycopene
The cheery red color comes from lycopene, an antioxidant. Studies show it may help curb your risk of cancer and diabetes as part of a healthy lifestyle. Watermelon has more of this nutrient than any other fruit or veggie -- even tomatoes. To load up on lycopene, choose a melon with bright red flesh rather than yellow or orange. And the riper, the better. Also, seedless melon tends to have more lycopene than those with seeds.
Sun Benefit?
Some pigments help protect plants from the sun. Oddly enough, just eating them may shield your skin, too -- at least a little. The lycopene in watermelon may make it less likely that you get sunburned. But that’s not for sure, so keep using your broad-spectrum sunscreen with SPF of 30 or higher every day.
Healthier Heart
Watermelon is rich in an amino acid called citrulline that may help move blood through your body and can lower your blood pressure. Your heart also enjoys the perks of all the lycopene watermelon contains. Studies show that it may lower your risk of heart attacks. Of course, your whole lifestyle affects your heart health. So make sure you also work out, don’t smoke, limit saturated fat, and keep up with your doctor’s advice.
Protects Your Joints
Watermelon has a natural pigment called beta-cryptoxanthin that may protect your joints from inflammation. Some studies show that over time, it could make you less likely to get rheumatoid arthritis.
Easy on Your Eyes
Just one medium slice of watermelon gives you contains 9-11% of the vitamin A you need each day. This nutrient is one of the keys to keeping your eyes healthy. Foods are the best ways to get all the vitamins and minerals that your body needs.
Naturally Sweet Hydration
Juicy watermelon is 92% water, so it’s a simple way to help stay hydrated. Every cell in your body needs water. Even a small shortage can make you feel sluggish. If you get really dehydrated, it can become serious enough that you need to get fluids by IV.
Soothes Your Skin
Vitamins A, B6, and C in watermelon help your skin stay soft, smooth, and supple. Because it’s loaded with water, melon also makes a great face mask. Mix 1 tablespoon of watermelon juice with the same amount of Greek yogurt. Spread over your face and leave on for 10 minutes to slough off any dry, dull skin. Rinse and pat dry.
Satisfies Your Sweet Tooth
A cup of ice cream will set you back around 300 calories. You can enjoy the same amount of watermelon for just 45.6 calories. And unlike many other desserts, it’s fat-free, cholesterol free, and has no sodium. Plus, the water in it will help you stay fuller longer. To make an easy sorbet, puree some watermelon in your blender, add a squeeze of lime, and pop in the freezer until it hardens.
Boosts Your Workout
Watermelon’s high water content, antioxidants, and amino acids may make for a better workout. It’s also high in potassium, a mineral that could cut down on cramps at the gym. You can sip watermelon juice after you sweat, too. Doing so could help prevent muscle soreness, as long as you don’t push yourself too hard.
Won’t Spike Your Blood Sugar
Trying to keep your blood glucose levels steady? You’re in luck. Watermelon has a glycemic index (GI) value of 80, about the same as a bowl of cornflakes. But it’s got few carbs. That means its glycemic load (how quickly it enters your bloodstream and how much glucose it can produce) is a mere 5. Enjoy a slice without guilt!
Easy to Digest
If you have a digestive condition like Crohn’s or colitis, the list of what not to eat during a flare can be long. You can put watermelon on your “yes” list. Its soft, fleshy fruit is easy for even an inflamed gut to digest. (Just don’t eat the rind or the seeds if you need to limit fiber.)
What If I Eat a Seed by Accident?
You may have been told as a kid that if you swallow watermelon seeds, they’ll grow in your belly. Not true! After all, your stomach has no sunlight or soil, and a lot of gastric acid. Many melons are seedless these days, but don’t worry if you do swallow a seed. They’re actually full of nutrients!
Choose a Good One
Pick a melon that’s free of dents, nicks, and bruises. Look for a yellow, not white, spot on the bottom. This signals that it’s ripe. A juicy, ready-to-eat watermelon will feel heavy for its size. When you thump it, it should sound hollow.
Safely Cut and Store Your Melon
Wash the outside of your melon before you slice into it. You don’t want your knife to transfer any germs to the inside. While melon tastes best right after it’s cut, you can store it in your fridge for up to 5 days. Freezing is an option, too. While the watermelon won’t stay crisp, you can thaw it to use in smoothies.
A slice of fresh watermelon tastes great, but you can do more with it. Top a salad with cubed melon and crumbled feta cheese. Make a watermelon pizza by topping wedges with yogurt, mint, slivered almonds, and berries. And save the seeds! Tossed with olive oil and sea salt, they can be roasted for a tasty (and healthy) snack.
 

Just one thing

Try this today: In the Mediterranean, it’s common to mix watermelon with cheese like halloumi for a sweet and salty snack.

 
SOURCES:WebMD,ONMED

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου