Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Κεφαλαλγία στα παιδιά

 

Κεφαλαλγία στα παιδιά - Α Γκίκα
Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

...Η κεφαλαλγία αποτελεί συχνό σύμπτωμα στα παιδιά και μάλιστα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα εντόπιση πόνου, για την οποία απευθύνονται τα παιδιά στον παιδίατρο. Αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου των επισκέψεων στον παιδίατρο.
Συνήθως, δεν είναι κάτι σοβαρό. Συναντάται σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι σαφώς συχνότερη στους εφήβους και, κυρίως, στα κορίτσια.
Η κεφαλαλγία εκφράζεται ως πόνος στην επιφάνεια της κεφαλής και προκαλείται από ερεθίσματα, τα οποία προέρχονται από ενδοκρανιακά, αλλά και εξωκρανιακά αίτια.
Ο εγκέφαλος είναι πρακτικά αναίσθητος στον πόνο, άρα κατά κανόνα η κεφαλαλγία δεν προκαλείται από βλάβες του ίδιου του εγκεφάλου. Αντίθετα, ερέθισμα, που αφορά στα αγγεία της σκληρής μήνιγγας, μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία.
Οι κεφαλαλγίες χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς περιλαμβάνουν καταστάσεις αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Αντίθετα, οι δευτεροπαθείς οφείλονται σε ποικίλα αίτια και, συχνά, είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς.
 
#pediamed4u-drnikoskonnaris

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου