Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Μάτια: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος;

Μάτια: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος;

  Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν βλάπτει μόνο το δέρμα, αλλά και τα μάτια, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθούν πολλές οφθαλμοπάθειες. Γι’ αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής η προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Πώς δρα η ηλιακή ακτινοβολία
Το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας περιλαμβάνει το υπέρυθρο, το υπεριώδες και τις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε UV-A και UV-B και μαζί με τις ακτίνες υψηλής ενέργειας είναι οι πιο βλαβερές για τα μάτια μας διότι απορροφώνται από διαφορετικούς χιτώνες του ματιού συνεισφέροντας σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων.
Η πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων που αναφέραμε παραπάνω είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται μακροχρόνια ειδικά στις μεσογειακές χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ειδικότερα σε εποχές όπως το καλοκαίρι που η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη.
Μέτρα προστασίας
Τα γυαλιά ηλίου
Το πρώτο μέτρο προστασίας είναι η χρήση γυαλιών ηλίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία δεν απορροφάται από τα σύννεφα. Θα πρέπει να αγοράζονται από υπεύθυνα οπτικά καταστήματα και να πιστοποιούν την απορρόφηση UVA & UVB. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα γυαλιά που συνήθως φοράμε έχουν απορροφητικότητα μέχρι 400nm, δηλαδή προστατεύουν από τη υπεριώδη ακτινοβολία ,δεν επαρκούν όμως να καλύψουν από το μπλε φως, δηλαδή από της υψηλής ενέργειας ακτίνες, οι οποίες είναι βλαβερές για τον αμφιβληστροειδή και ιδιαίτερα την ωχρά κηλίδα.
Υπάρχον πλέον ειδικοί φακοί που απορροφούν όλων των ειδών τις ακτίνες και κατά συνέπεια προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία. Οι φακοί αυτοί λέγονται μελαμίνης, ακριβώς επειδή περιέχουν συνθετική μελαμίνη ικανή να απορροφήσει όλη την γκάμα των βλαβερών ακτινών.
Αντίστοιχοι φακοί είναι και οι blue blockers. Οι φακοί αυτοί απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε-ιώδες φως και κατά συνέπεια προστατεύουν καλύτερα και περισσότερο.
Οι πολωτικοί φακοί είναι μια άλλη κατηγορία γυαλιών που βασίζονται στην αρχή της πόλωσης του φωτός. Έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα για τις υπεριώδεις ακτίνες, εξουδετερώνουν τις αντανακλάσεις του ηλίου και προσφέρουν ξεκούραστη όραση.
Τα γυαλιά λοιπόν θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τα μάτια και τα βλέφαρα και να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο, να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.
Το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει την προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους αντίληψης της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών.
Οι γκρίζοι φακοί προσφέρονται για μειωμένη ένταση του φωτός, χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων, οι καφέ φακοί είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα ενώ οι κιτρινωποί φακοί για μεγαλύτερη ευκρίνεια στις λεπτομέρειες.
Οι αντηλιακές κρέμες
Δεύτερο μέτρο προστασίας από τον ήλιο είναι η χρήση ειδικών αντιηλιακών κρεμών για την περιοχή γύρω από τα μάτια με υψηλό δείκτη προστασίας προκειμένου να διαφυλάξουμε το ευαίσθητο δέρμα των βλεφάρων.
Τέλος, είναι σημαντικό να φοράμε καπέλο με μεγάλο γείσο και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 και 3 μ.μ. όπου οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο ήλιος δρα αθροιστικά και η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο επηρεάζοντας όλες τις ηλικίες και προκαλώντας σοβαρές βλάβες στην όραση.
 
πληροφορίες:ΙΑΣΩ,ΙΑΤΡΟΝΕΤ,ΑΑΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου