Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται μια σειρά από προϋποθέσεις που πλαισιώνουν την σωστή εργονομία κατά την εργασία σε γραφείο.
Πολλές από αυτές χρειάζονται κάποια τροποποίηση όταν δουλεύουμε από το σπίτι.
Δεδομένου λοιπόν ότι το πιθανότερο είναι να δουλεύουμε με laptop στο σπίτι, καλό θα ήταν να προσέξουμε τις παρακάτω οδηγίες που θα προστατεύσουν το σώμα μας από τραυματισμούς και περιττή κόπωση ενώ παράλληλα θα μας κάνουν πιο παραγωγικούς.
Η οθόνη καλό είναι να απέχει 40-60 εκατοστά από τα μάτια σας. Διατηρήστε αυτή την απόσταση ώστε να αποφύγετε το σκύψιμο προς τα εμπρός, την προβολή του κεφαλιού και κατ’ επέκταση του αυχένα. Μπορείτε να προσαρμόσετε την κλίση της οθόνης προς τα πίσω ώστε να έχει καλύτερη γωνία με τα μάτια σας. Σε περίπτωση που η θέση σας και η εργασία στο laptop δεν σας το επιτρέπει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο με USB ώστε να το φέρετε όσο κοντά σας χρειάζεται και η οθόνη να παραμείνει στην απόσταση που συστήνεται. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε εξωτερική οθόνη όταν αυτό είναι εφικτό.
Τοποθετήστε ένα ή όσα βιβλία χρειάζονται για να ανυψώσετε το λαπτοπ ή η οθόνη στο επίπεδο των ματιών σας. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε τα βιβλία στο πίσω μέρος του laptop ώστε να αποκτήσει κλίση με αποτέλεσμα το πληκτρολόγιο να είναι χαμηλά και η οθόνη ψηλά.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ειδική καρεκλά γραφείου καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα επίπεδο, μαλακό μαξιλάρι ή πρόσθετο στο κάθισμα της καρέκλας ώστε να είναι από τη μία αναπαυτική αλλά ταυτόχρονα σταθερή και στο κατάλληλο για εσάς ύψος.
Προσπαθήστε να υιοθετείτε μια ευθυτενή θέση έχοντας τους ώμους σας χαλαρούς. Ένα μαξιλάρι σε σχήμα κυλίνδρου πίσω από τη λεκάνη σας, στο κάτω μέρος του κορμού βοηθάει για να γίνει η στάση πιο εύκολη.
Ο καρπός και ο αγκώνας ιδανικά θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με το πληκτρολόγιο.
Προσπαθήστε να κάθεστε σε ευθεία θέση σε σχέση με τον υπολογιστή και όχι λοξά ή με κλίση δεξιά ή αριστερά προσπαθώντας να προσέξετε παράλληλα τα παιδιά που παίζουν. Για αυτό τον λόγο μπορείτε να γυρίσετε το γραφείο για να μην κοιτάει στον τοίχο αλλά προς το δωμάτιο.
Κάντε πιο συχνά διαλείμματα από ότι συνηθίζατε.\
 

 

 SOURCES:HEALTHACTION, PEAK PHYSIO,WebMD

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου