Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Πυρετός και Αντιπυρετικά στα παιδιά

Πυρετός και Αντιπυρετικά


Ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία
, που ανησυχεί και φοβίζει τους γονείς. Αρκετοί καταφεύγουν στην βοήθεια κάποιου από τα αντιπυρετικά που κυκλοφορούν και δυστυχώς πολλές φορές κάνουν κατάχρηση ή τα χρησιμοποιούν λάθος. Πότε, λοιπόν, χρειάζεται αντιπυρετικό, ποιο και πόσο;

Τι είναι ο πυρετός και πώς βεβαιωνόμαστε γι’ αυτόν;

Πυρετός στα παιδιά είναι η άνοδος της θερμοκρασίας άνω των 38οC. Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Μπορεί να οφείλεται σε πολλά νοσήματα και καταστάσεις .

Η διαπίστωση του πυρετού περιλαμβάνει τη σωστή και αξιόπιστη θερμομέτρηση (και όχι το άγγιγμα του παιδιού).Στα βρέφη ( αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά) η θερμομέτρηση μπορεί γίνεται από το ορθό.(Πάντοτε με προσοχή για αποφυγη τραυματισμου).

Το ύψος, η συχνότητα και η επιμονή του πυρετού δεν δείχνουν πάντοτε την βαρύτητα της νόσου.Παρέχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το΄΄υψηλός πυρετός =βαρειά νόσος, χαμηλός πυρετός = ήπια νόσος΄΄.

Βλάπτει ο πυρετός;

Η πυρετοφοβία πρέπει να ξεπεραστεί και να κατανοήσουμε ότι ο πυρετός απο μόνος του δεν είναι βλαβερός. Δεν προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, ούτε επιδεινώνει ή παρατείνει τν νόσο που τον προκαλεί.Αντιμετωπίζοντας τον πυρετό δεν θεραπεύουμε το βασικό νόσημα. Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει αυξημένη απώλεια υγρών από τον οργανισμό και έμμεσα λόγω της δυσφορίας και κακοδιαθεσίας που επιφέρουν μειωμένη λήψη υγρών και τροφής.

Πότε δίνουμε αντιπυρετικά;

Τα αντιπυρετικά χορηγούνται (για να ανακουφίσουμε το παιδί,να βελτιώσουμε την γενική του κατάσταση και να μειώσουμε την θερμοκρασία)

1. όταν ο πυρετός είναι υψηλός( 38.5-39οC ή περισσότερο)

2. Ανεξαρητα απο το ύψος του πυρετού, εάν το παιδί με πυρετό αισθάνεται καταβεβλημένο.

Μπορούμε να μην χορηγήσουμε αντιπυρετικό σε ένα παιδί που έχει καλή διάθεση, καλή όρεξη, παίζει κλπ

Ποιο αντιπυρετικό να δώσουμε;

Τα πιο διαδεδομένα φάρμακα κατά του πυρετού είναι η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Στην Κύπρο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης σε σιρόπια και σε υπόθετα.Αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για το παιδί σας τα φάρμακα αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή για το μικρό ασθενή.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο παρακεταμόλη.

Πόσο φάρμακο να δίνουμε;

Τα αντιπυρετικά μπορεί να θεωρούνται αθώα δεν παύουν όμως να είναι φάρμακα και να έχουν παρενέργειες. Όπως όλα τα φάρμακα στην παιδική ηλικία, η δοσολογία τους είναι ανάλογη του σωματικού βάρους του ασθενούς και δεν μετρώνται με κουταλιές σούπας, κουταλάκια γλυκού κλπ Το κάθε σκεύασμα έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε mg/ml και για τούτο είναι χρήσιμο να έχουμε μια σύριγγα ή ένα δοσομετρικό ποτηράκι ή κουταλάκι και να χορηγούμε ακριβώς τη δοσολογία που καθορίζει ο γιατρός για το κάθε σκεύασμα.

Πόσο συχνά μπορούμε να δίνουμε αντιπυρετικό;

Είναι καλό να ξέρουμε ποια είναι η μέγιστη ημερήσια δόση της κάθε ουσίας (μέχρι πόσες φορές τη μέρα μπορούμε να το δώσουμε) και ποια είναι η ελάχιστη χρονική απόσταση στην οποία μπορούμε να ξαναχορηγήσουμε το ίδιο φάρμακο αλλά ως γενική αρχή ισχύει ότι ο χρόνος επαναχορήγησης της παρακεταμόλης είναι οι 4-6 ώρες, ενώ των άλλων ουσιών είναι οι 6-8 ώρες.

Δίνουμε στο αντιπυρετικό μία ώρα χρόνο για να δράσει.

 
 
 

 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΙΒΟΥΠΡΟΦΑΙΝΗΣ

Πρέπει να ενημερώσουμε  το γιατρό ή να ζητήσουμε να  εξετάσει το παιδί, όταν πρόκειται για:
  • Βρέφος μικρότερο των 3 μηνών με θερμοκρασία ορθού μεγαλύτερου ή ίση με 38 οC, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ιογενής λοίμωξη στο περιβάλλον και  από την διάθεση του παιδιού κατά την προσωπική μας εκτίμηση.
  • Παιδιά 3-36 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού >38 οC επί 3 ημέρες και πλέον ή ανεξάρτητα από τις ημέρες δεν αισθάνονται καλά, δεν πίνουν υγρά, είναι ιδιαίτερα γκρινιάρικα, δεν κοιμούνται ή έχουν υπνηλία.
  • Παιδιά 3-36 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού >39 οC, ανεξάρτητα συμπτωμάτων.
  • Παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν θερμοκρασία ορθού >40 οC ή μασχάλης 39,5 οC
  • Παιδιά που έχουν ιστορικό πυρετικών σπασμών και θερμοκρασία >38 οC.
  • (Οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν συνήθως κατά το αρχικό στάδιο του πυρετού ή και πριν ακόμη γίνει αντιληπτό ότι ο ασθενής ετοιμάζεται να κάνει πυρετό).
  • Παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν επαναλαμβανόμενους ημερήσιους πυρετούς, ανεξάρτητα αν υποχωρούν χωρίς αντιπυρετικά και διαρκούν λίγο.
  • Παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, με πυρετό και υποκείμενο νόσημα(καρδιακό, κακοήθεια, συστηματικό λύκο, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α)
  • Παιδιά με πυρετό και οποιοδήποτε συνοδό εξάνθημα.
Συμπερασματικά: ψυχραιμία, αναζήτηση και θεραπεία της βασικής νόσου, χορήγηση αντιπυρετικού πάντα με σύνεση και σε συνεννόηση με το γιατρό μας.
 

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .

This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner. . 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου