Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας και της τροφικής αλλεργίας μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, όμως η διαφορά τους είναι πολύ σημαντική και με διαφορετική βαρύτητα. Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή του ασθενούς. Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα, όμως, και πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε κάθε περίπτωση;
Πώς μπορούμε να διακρίνουμε μια τροφική αλλεργία από μια τροφική δυσανεξία;
Τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε τρόφιμα με πρωτεΐνη, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα σε αλλεργικά άτομα. Τα συμπτώματα σε αυτήν την περίπτωση κυμαίνονται από ήπια μέχρι και σε καταστάσεις που απειλούν την ίδια τη ζωή. Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται πιο συχνά στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να αναπτύξουμε τροφική αλλεργία και σε τρόφιμα που έχουμε καταναλώσει πριν, αν και αυτό είναι σπάνιο.
Σε τι διαφέρει η τροφική αλλεργία από την τροφική δυσανεξία;
Αυτά τα δύο συχνά συγχέονται μεταξύ τους. Πολλοί άνθρωποι που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν τροφικές αλλεργίες, στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν τροφική δυσανεξία. Μερικά από τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας μοιάζουν πολύ με αυτά της τροφικής αλλεργίας, όμως η διαφορά μεταξύ τους είναι πολύ σημαντική. Η τροφική αλλεργία είναι «καταγεγραμμένη» στο ανοσοποιητικό σύστημα και τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνα. Έτσι, οι άνθρωποι με αυτήν τη μορφή αλλεργίας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να αποφεύγουν τελείως τα τρόφιμα που δεν πρέπει να φάνε.
Στην περίπτωση της τροφικής δυσανεξίας, το σώμα έχει δυσκολία στην επεξεργασία ορισμένων τροφίμων. Εδώ μπορεί να αναφερθεί ως παράδειγμα η δυσανεξία στη λακτόζη, στη γλουτένη κ.λπ. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αλλά δε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου.
Δυσανεξία ή Αλλεργία; Πώς να τις Ξεχωρίσετε
Η δυσανεξία και η αλλεργία είναι δύο διαφορετικές έννοιες αναφορικά με τα τρόφιμα, ωστόσο συχνά συγχέονται.Μέχρι και 50% των ενηλίκων πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο.Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα αυτά ουσιαστικά παρουσιάζουν συμπτώματα δυσανεξίας, μίας αντίδρασης που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα, αλλά είναι λιγότερο επικίνδυνη.
Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ αλλεργίας και δυσανεξίας;
Η δυσανεξία είναι η δυσκολία πέψης μιάς τροφής
Η δυσανεξία αφορά το γαστρεντερικό σύστημα. Συμβαίνει όταν κάποιος δυσκολεύεται να πέψει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, γεγονός που οδηγεί σε συμπτώματα όπως παραγωγή αερίων, κοιλιακό άλγος, διάρροια κλπ.Η δυσανεξία δεν είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση( όπως μπορεί να είναι η αλλεργία,) ωστόσο σίγουρα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής.
Η δυσανεξία μπορεί να έχει διάφορα αίτια όπως πχ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.Ευαισθησία μπορεί να παρατηρηθεί σε συντηρητικά τροφίμων, όπως τα θειώδη άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση ξηρών φρούτων ή του κρασιού ή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κάποιου ενζύμου που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση ορισμένων τροφίμων.
Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη έχουν ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να διασπάσει τη λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα της αγελάδας.
Στις τροφικές αλλεργίες το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικαά σε κάποια τροφή.
Όταν κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο στο οποίο έχει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Τα αυγά, τα ψάρια, τα όστρακα, τα φιστίκια, το σιτάρι, η σόγια και το γάλα είναι τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για την πλειοψηφία των αλλεργικών αντιδράσεων.
Οι αντιδράσεις αυτές συμβαίνουν συνήθως λίγα λεπτά μετά την έκθεση στο τρόφιμο και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, εξάνθημα, οίδημα του δέρματος, στομαχικές κράμπες, έμετο, διάρροια και αναπνευστικά προβλήματα όπως φτέρνισμα ή ρινική συμφόρηση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία, μία σοβαρή αντίδραση που χαρακτηρίζεται από σφίξιμο στο λαιμό ή το θώρακα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια, τα χείλη ή την κεφαλή. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με μία ένεση επινεφρίνης, μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή.
Οι δυσανεξίες και οι αλλεργίες έχουν κάποια κοινά συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Ωστόσο, αντίθετα με τις δυσανεξίες, οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι διαίτερα σοβαρές, ακόμα και σε κατανάλωση μικρής ποσότητας του τροφίμου ή ακόμα και αν το άτομο αγγίξει ή εισπνεύσει το αλλεργιογόνο.
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικατστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .
This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner.
Pediamed,Pediamed4u,Pedialine,Dr.Nikos Konnaris
SOURCES:SCITECH,EUPATHOLOGIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου