Τι είναι το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των βρεφών και ποιές άλλες αιτίες που έχουν σχέση με το περιβάλλον του ύπνου μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα ; Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των βρεφών είναι ο αιφνίδιος θάνατος βρέφους ηλικίας κάτω του έτους, ο οποίος παραμένει ανεξήγητος μετά από διεξοδική διερεύνηση των αιτιών με νεκροψία, πλήρη έλεγχο των συνθηκών και του χώρου όπου συνέβη ο θάνατος και ανασκόπηση του κλινικού ιστορικού.Είναι η σημαντικότερη αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας 1 μηνός έως 1 έτους με τη μέγιστη επίπτωση μεταξύ 2-4 μηνών, ενώ το 90% των θανάτων από SIDS συμβαίνει σε μωρά κάτω των 6 μηνών.Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου μπορεί να σχετίζονται με την μητέρα (κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, η ηλικία της μητέρας -κάτω των 20 ετών-, η χρήση ουσιών και οινοπνεύματος, η ανεπαρκής ή καθυστερημένη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή και το βρέφος όπως η προωρότητα, το χαμηλό βάρος γέννησης, η πρηνής ή πλάγια θέση ύπνου, η κοινή χρήση κρεβατιού κλπ.
- Πως μπορούμε να προλάβουμε ή να μειώσουμε τον κίνδυνο του αιφνιδίου θανάτου αλλά και άλλων θανατηφόρων ατυχημάτων κατα την διάρκεια του ύπνου;
*Μέχρι την συμπληρωση του πρώτου έτους ζωής τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται πάντοτε σε ύπτια θέση για όλες τις ώρες του ύπνου. Η πλάγια θέση θεωρείται ασταθής και επικίνδυνη γιατί το βρέφος μπορεί να κυλήσει στην πρηνή θέση (θέση ύπνου που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο SIDS). Η ύπτια θέση δεν αυξάνει τον κίνδυνο εισρόφησηςδιότι η ανατομία και τα αντανακλαστικά του αναπνευστικού τα προφυλάσσουν από αυτή.**Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται σε κρεββατάκι με σκληρό και σταθερό στρώμα και πρέπει να καλύπτεται από λεπτό σεντόνι καλά προσαρμοσμένο στο στρώμα. ***Δεν πρέπει να τοποθετούνται καλύμματα που καλύπτουν τα πλαϊνά του κρεββατιού διότι ενοχοποιουνται ως παράγοντες θανάτων από ασφυξία, ενσφήνωση και στραγγαλισμό.****Μαλακά υλικά ή αντικείμενα (μαξιλάρια,, χνουδωτά ή παραγεμισμένα παιχνίδια κλπ) δεν πρέπει να τοποθετούνται στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας, ενσφήνωσης και SIDS.*****Τα καθίσματα αυτοκινήτων ,τα καροτσάκια ή ριλάξ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ύπνο ως συνήθης πρακτική σε βρέφη κάτω των 4 μηνών ούτε πρέπει τα βρέφη να τοποθετούνται για ύπνο σε καναπέδες ή πολυθρόνες διότι είναι επικίνδυνο.- Ο θηλασμός φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο από SIDS σε ποσοστό έως και 50%, ειδικά σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής.-Η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνει τον κίνδυνο SIDS καθώς φαίνεται οτι αυξάνει την ικανότητα αφύπνισης . Η πιπίλα πρέπει να δίνεται όταν το μωρό πηγαίνει για ύπνο. Εάν αποκοιμηθεί και την απορρίψει δεν χρειάζεται να ξαναδοθεί. Η χρήση συσκευών παρακολούθησης (monitors) της αναπνοής στο σπίτι, δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του SIDS.
Suitable for 0-12 months
Reducing SUDI and SIDS risk: in pictures
Safe sleeping: always put babies on their backs to sleep
Always put your baby on their back to sleep. This reduces the risk of sudden unexpected death in infancy (SUDI) including SIDS and fatal sleeping accidents.
*Μέχρι την συμπληρωση του πρώτου έτους ζωής τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται πάντοτε σε ύπτια θέση για όλες τις ώρες του ύπνου. Η πλάγια θέση θεωρείται ασταθής και επικίνδυνη γιατί το βρέφος μπορεί να κυλήσει στην πρηνή θέση (θέση ύπνου που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο SIDS). Η ύπτια θέση δεν αυξάνει τον κίνδυνο εισρόφησηςδιότι η ανατομία και τα αντανακλαστικά του αναπνευστικού τα προφυλάσσουν από αυτή.
Don’t put your baby on their tummy to sleep. Babies who sleep on their tummies are at greater risk of SUDI.
Don’t put your baby on their side to sleep. Babies who sleep on their sides are at greater risk of SUDI.
Η πλάγια θέση θεωρείται ασταθής και επικίνδυνη γιατί το βρέφος μπορεί να κυλήσει στην πρηνή θέση (θέση ύπνου που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο SIDS
Safe sleeping environment
Use a cot or a portable cot that meets safety standards. Use a flat, firm and well-fitting mattress. Put your baby with their feet at the bottom of the cot and tuck in the sheets firmly around baby’s chest. Have the cot in your room for the first 6-12 months.
**Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται σε κρεββατάκι με σκληρό και σταθερό στρώμα και πρέπει να καλύπτεται από λεπτό σεντόνι καλά προσαρμοσμένο στο στρώμα.
Don’t use quilts, doonas, lamb’s wool, pillows, soft toys, bumpers or anything that could cover your baby’s head. Don’t let your baby sleep on a couch or armchair.
***Δεν
πρέπει να τοποθετούνται καλύμματα που καλύπτουν τα πλαϊνά του
κρεββατιού διότι ενοχοποιουνται ως παράγοντες θανάτων από ασφυξία,
ενσφήνωση και στραγγαλισμό.****Μαλακά
υλικά ή αντικείμενα (μαξιλάρια,, χνουδωτά ή παραγεμισμένα παιχνίδια
κλπ) δεν πρέπει να τοποθετούνται στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους για να
αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας, ενσφήνωσης και SIDS.Δεν πρέπει τα βρέφη να τοποθετούνται για ύπνο σε καναπέδες ή πολυθρόνες διότι είναι επικίνδυνο.
Reducing SUDI risk: breastfeed, avoid overheating, don’t smoke
If you can, breastfeed your baby or feed your baby with expressed breastmilk for the first 6-12 months. Breastfeeding reduces SUDI risk by a lot.
-
Ο θηλασμός φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο από SIDS σε ποσοστό έως και
50%, ειδικά σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των
πρώτων 6 μηνών της ζωής.-Η
χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνει τον κίνδυνο SIDS
καθώς φαίνεται οτι αυξάνει την ικανότητα αφύπνισης . Η πιπίλα πρέπει να
δίνεται όταν το μωρό πηγαίνει για ύπνο. Εάν αποκοιμηθεί και την
απορρίψει δεν χρειάζεται να ξαναδοθεί.
Don’t overdress your baby. Keep your baby’s face and head uncovered. Overheating is a SUDI risk.
Μην ντύνετε περισσότερο απο όσο χρειαζεται τα παιδια σας.Ντύστε τα ανάλογα με την θερμοκρασία του δωματίου.
Don’t smoke during pregnancy or around your baby. Smoke significantly increases SUDI risk. If it’s hard to quit smoking.
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου μπορεί να σχετίζονται με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.
sources:raising.child.au,AAP,CDC,ΕΠΕ etc
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικατστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .
This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner.
Pediamed,Pediamed4u,Pedialine,Dr.Nikos Konnaris
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου