Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Παιδιά στο αυτοκίνητο και ασφάλεια


Παιδιά στο αυτοκίνητο
Η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το παν, γι’ αυτό και η σωστή ενημέρωση για κάθε μετακίνησή τους στο αυτοκίνητο είναι επιτακτική υπόθεση.
Στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε:
• Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, αποτρέπουν κατά 71% τα θανατηφόρα ατυχήματα και κατά 67% τους βαρείς τραυματισμούς.

Συμβουλές ασφαλείας:
• Τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντοτε πίσω, στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας, με την ειδική ζώνη ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι, αν όλα τα παιδιά ταξίδευαν δεμένα στα ειδικά παιδικά καθίσματα, οι θάνατοι από τροχαία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 71% και οι τραυματισμοί κατά 67%. Τα παιδιά (μέχρι 13 ετών) πρέπει να κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Στατιστικές δείχνουν ότι 35% των παιδιών ηλικίας από 13 ετών και μικρότερα, που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα. Ο κίνδυνος για τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα είναι μεγάλος και προέρχεται από δύο πηγές: Σε περίπτωση σύγκρουσης η μπροστινή θέση είναι η περισσότερο επικίνδυνη. Επιπρόσθετα, ο αερόσακος που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή και να σκοτώσει το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος που θα συμβεί σε χαμηλές ταχύτητες.

 



• Χρησιμοποιήστε κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του παιδιού, που φέρει το σήμα ECE R 4403 στη συσκευασία.
• Ποτέ στο πορτμπεμπέ, στην καλαθούνα, στα γόνατα ή στην αγκαλιά κάποιου. Αναφέρεται ότι το 90% των επιβατών που κρατούσαν παιδιά στην αγκαλιά τους σε τροχαίο ατύχημα και σώθηκαν, σώθηκαν επειδή το παιδί λειτούργησε ως ασπίδα.
• Ποτέ 2 παιδιά μαζί σε μία ζώνη ασφαλείας.
• Ακόμη και για τις πιο σύντομες διαδρομές, ασφαλίστε τα παιδιά σας στα παιδικά καθίσματα. Μη ξεχνάτε ότι το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη.

 



• Ποτέ μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα σε κάθισμα με ενεργοποιημένο αερόσακο. Σε περίπτωση πρόσκρουσης, ο αερόσακος μπορεί να σκοτώσει το παιδί.
• Φοράτε κι εσείς ζώνη ασφαλείας. Το παράδειγμα είναι η καλύτερη εκπαίδευση. Επιπλέον, οι επιβάτες που δεν είναι δεμένοι, σε περίπτωση πρόσκρουσης μπορεί όχι μόνο να τραυματιστούν οι ίδιοι, αλλά και να τραυματίσουν τους συνεπιβάτες τους.
• Μην αφήνετε τα παιδιά σας να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο.
• Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω. Πολλά παιδιά τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας έξω κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.
• Φροντίστε εκ των προτέρων να έχετε κάποια απασχόληση για το παιδί σας στο αυτοκίνητο (μαλακά παιχνίδια, μικρά παραμύθια).
• Εάν τα παιδιά γκρινιάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνήθως έχουν κάποιο λόγο. Μπορεί να διψούν, να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται ή να έχουν ζαλιστεί από τον ήλιο.
• Μην αφήνετε τα παιδιά σας μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η έκθεση του αυτοκινήτου στο ηλιακό φως σε μέρες με ήπιες θερμοκρασίες, μπορεί μέσα σε μισή ώρα να αυξήσει τη θερμοκρασία στην καμπίνα τόσο που να προκαλέσει τον θάνατο! Τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας. Χάνουν αναλογικά περισσότερο νερό λόγω θερμότητας, η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται γρηγορότερα και κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία.

Δρ.Ν.Κονναρής

 






Γιατί το παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αμαξιού δεν πρέπει να κοιτάει μπροστά

Επειδή σε μια σύγκρουση ένα κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα εμπρός μπορεί να ασκήσει 180-200 κιλά δύναμη στο ευαίσθητο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα στο σημείο αυχένα του παιδιού σας. Αυτή η ποσότητα πίεσης και δύναμης στον αυχένα ενός παιδιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και το θέτει σε τεράστιο κίνδυνο εσωτερικού αποκεφαλισμού (σπάσιμο του νωτιαίου μυελού) που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή του.

ΕΣΕΙΣ ως γονιός, είστε υπεύθυνοςγια την ασφάλεια του παιδιού σας. Εσείς έχετε το βάρος της ευθύνης και πρέπει να πάρετε τη σωστή και ασφαλέστερη απόφαση.

Η γνώση είναι το κλειδί για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.

❓Why choose rear facing? ❓

Because in a crash a forward facing car seat can put 180-200kg of force on your child's delicate neck head and spine. This amount of pressure and force on a child's neck is extremely dangerous and puts them at huge risk of internal decapitation (spinal cord snapping) which can be life threatening.

Have you already turned your little one forward facing and have now learned it’s much much safer to be rear facing? Do not worry! We have successfully turned lots of 1, 2, 3 and even 4 year olds back rear facing even if they have been forward facing for years!

Knowledge is key, acting on that knowledge makes you powerful.

YOU as a parent, are the advocate for your child’s safety. They cannot dictate what is safest for them at such a young age, you need to make the correct and safest decision.

SAFE IN THEIR SEAT

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικατστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .

This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner.

Pediamed,Pediamed4u,Pedialine,Dr.Nikos Konnaris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου