Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Διακοπή ρεύματος: Ποια τρόφιμα μπορείτε να διατηρήσετε και ποιά πρέπει να πετάξετε από το ψυγείο

Διακοπή ρεύματος: Ποια τρόφιμα μπορείτε να διατηρήσετε και ποιά πρέπει να πετάξετε από το ψυγείο
Η διακοπή ρεύματος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής ορισμένων τροφίμων.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί στα τρόφιμα στο ψυγείο, έπειτα από μία πολύωρη διακοπή ρεύματος;
Η απάντηση εξαρτάται από τη διάρκεια της διακοπής, τα είδη των τροφίμων που είχατε στο ψυγείο και το τι κάνατε έως ότου επανέλθει το ρεύμα.
Όπως αναφέρουν ειδικοί από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) και την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), όταν πέφτει το ρεύμα το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μένουμε μακριά από το ψυγείο.
Και αυτό, διότι ο γενικός κανόνας είναι πως, εφ’ όσον η πόρτα του παραμείνει κλειστή και το ρεύμα επανέλθει μέσα σε 4 ώρες, τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο θα είναι ασφαλή.
Τα ευπαθή τρόφιμα
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα ευπαθή τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:
* Το ωμό κρέας
* Τα ωμά πουλερικά
* Τα ωμά ψάρια
* Τα αυγά
* Τα μαλακά τυριά, τα τριμμένα τυριά
* Οι έτοιμες σαλάτες (π.χ. ρώσικη, τονοσαλάτα, μαγιονέζα)
* Το γάλα, το γιαούρτι, το γάλα σόγιας, το γάλα για το μωρό, η κρέμα γάλακτος
* Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά
* Τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν από προηγούμενες ημέρες, ιδίως αν περιέχουν πατάτα, ρύζι ή τυριά.
Αν έχετε ωμό κρέας, πουλερικά ή ψάρια στο ψυγείο, πρέπει αμέσως μετά την διακοπή, να ανοίξετε για λίγες στιγμές το ψυγείο για να τα μεταφέρετε στην κατάψυξη.
Αυτό είναι απαραίτητο διότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν πρέπει να μείνουν επί περισσότερο από 2 ώρες σε θερμοκρασίες πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο αυτή είναι η μέγιστη ιδανική θερμοκρασία του ψυγείου όταν λειτουργεί και πιθανώς για τις πρώτες ώρες της διακοπές ρεύματος, λένε οι ειδικοί. Αν περάσουν οι πρώτες 2 ώρες, λογικά η θερμοκρασία θα αρχίσει να αυξάνεται και μέχρι να περάσει το 4ωρο μπορεί να υπάρξει αλλοίωση.
Για τον ίδιο λόγο, έπειτα από μία 4ωρη διακοπή ρεύματος και εφ' όσον η θερμοκρασία στο ψυγείο σας υπερβαίνει τους 4 βαθμούς, πρέπει να πετάτε τα αυγά, τα μαλακά τυριά, τα γαλακτοκομικά και τα άλλα προϊόντα που προαναφέρθηκαν.
«Στις θερμοκρασίες άνω των 4 βαθμών είναι πιθανότερο να αρχίσουν να αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η διαιτολόγος Lindsay Malone, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα, από πόνο στην κοιλιά και λίγη διάρροια έως σοβαρούς εμέτους και διάρροια που χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση».
Τι μπορείτε να κρατήσετε
Υπάρχουν βέβαια και πολλά τρόφιμα που αντέχουν την πολύωρη διακοπή ρεύματος. Αυτά είναι:
* Τα σκληρά τυριά
* Το βούτυρο και η μαργαρίνη
* Οι ανοιγμένοι χυμοί φρούτων και οι κονσέρβες φρούτων
* Τα αλείμματα όπως το φυστικοβούτυρο, οι μαρμελάδες, το κέτσαπ, η μουστάρδα κ.λπ.
* Πολλές έτοιμες σος, όπως η μπάρμπεκιου, η Worcestershire και οι ανοιγμένες σος με βάση το ξύδι.
* Το ψωμί
* Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.









 
Ελέγξτε τα παγάκια
Αν δεν ξέρετε πότε άρχισε η διακοπή ρεύματος, ελέγξτε τα παγάκια στην κατάψυξη. Εάν είναι ακόμα σκληρά, πιθανότατα το ψυγείο σας κρατάει επαρκώς τη θερμοκρασία, λέει η κυρία Malone.
«Αν όμως είναι λιωμένα και αμφιβάλλετε, καλύτερα είναι να πετάξετε τα ευπαθή προϊόντα», τονίζει. «Δεν αξίζει να το ριψοκινδυνεύσετε, ιδίως εάν στο σπίτι σας κατοικούν άνθρωποι ευάλωτοι στις τροφικές δηλητηριάσεις».
Ευάλωτοι είναι, μεταξύ άλλων, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και οι ασθενείς με καρκίνο.
Στην κατάψυξη
Τι πρέπει να κάνετε όμως με τα τρόφιμα στην κατάψυξη; Η περίπτωσή τους είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και αυτό, διότι αν η κατάψυξη είναι γεμάτη, μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία της για δύο ολόκληρες μέρες.
Αν, όμως, είναι μισογεμάτη, μπορεί να τη διατηρήσει έως 24 ώρες.
Πηγή πληροφοριών :CDC, IATROPEDIA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου