Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) και Ωλένιος νευροπάθεια

 


Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ): Αίτια – Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία
Τα αρχικά συμπτώματα είναι κατά κανόνα αισθητικά. Εκδηλώνονται ως υπαισθησία (μούδιασμα, μειωμένη αφή) ή παραισθησίες (μυρκήγκιασμα, βελόνιασμα, αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος) στα 4 δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο)
• Η υπαισθησία εντοπίζεται στην παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων, δεν επεκτείνεται στην παλάμη και δεν περιλαμβάνει ποτέ το μικρό δάκτυλο. Ο παράμεσος προσβάλλεται μόνο κατά το ήμισυ (μουδιάζει μόνο η πλευρά που γειτονεύει με το μέσο δάκτυλο). Σε κάποιες περιπτώσεις, το μούδιασμα μπορεί να εκδηλώνεται σε λιγότερα δάκτυλα (π.χ. μόνο σε δείκτη και μέσο).
• Συχνό συνοδό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άκρα χείρα και στον καρπό (ενίοτε και στον πήχη).
• Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται διαλειπόντως στην αρχή. Πολλοί πάσχοντες περιγράφουν παροδικά μουδιάσματα κατά τον ύπνο ή κατά την πρωινή αφύπνιση (χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ξυπνούν και “τινάζουν τα χέρια για να ξεμουδιάσουν”). Αργότερα, η υπαισθησία μπορεί να καταστεί μόνιμη.
• Τα ενοχλήματα επιτείνονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που οδηγούν σε αύξηση της πίεσης εντός του καρπιαίου σωλήνα: πχ κατά την άρση βαρών, τη χρήση κατσαβιδιού, το κέντημα, κτλ.
• Εάν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινωθεί, οδηγεί σε αδυναμία των μυών που κινούν τον αντίχειρα. Αυτό αποτελεί και τη βασική πηγή νοσηρότητας της πάθησης, καθώς η σοβαρή αδυναμία του αντίχειρα καθιστά την άκρα χείρα δυσλειτουργική.
 


Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι συχνή αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι και τα δάκτυλα. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.
Ανατομία
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωληνωτός σχηματισμός στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, ο οποίος αφορίζεται από κάτω και στα πλάγια από τα οστά του καρπού και από πάνω από ένα σκληρό συνδετικό ιστό τον εγκάρσιο σύνδεσμο.
Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσο και του μισού παράμεσου αλλά νευρώνει και τους μυς του θέναρος, δηλαδή τους μύς που βρίσκονται στην παλάμη και κινούν τον αντίχειρα.
Αίτια
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται όταν οι ιστοί γύρω από τους τένοντες μέσα στο κανάλι εμφανίσουν οίδημα που έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του μέσου νεύρου. Οι ιστοί αυτοί- έλυτρα- περιβάλουν τους τένοντες και τους λιπαίνουν διευκολύνοντας την ολίσθηση και άρα την κάμψη των δακτύλων. Όταν όμως παρουσιάσουν οίδημα το κανάλι στενεύει και το νεύρο πιέζεται.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση του συνδρόμου:
Συγγενής στενός καρπιαίος σωλήνας, με πιθανή κληρονομικότητα
Η χρόνια χειρονακτική εργασία
Ορμονικές διαταραχές της εγκυμοσύνης
Η ηλικία, συνήθως προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Παθολογικές καταστάσεις , όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυροειδοπάθεια
Πρόσφατος τραυματισμός στο χέρι ή τον καρπό και ιδιαιτέρα κατάγματα του περιφερικού τμήματος του αντιβραχίου
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως δεν υπάρχει εμφανής αιτία.

Ωλένιος νευροπάθεια

 

Η ωλένιος νευροπάθεια είναι η δεύτερη συχνότερη παγιδευτική νευροπάθεια μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και το νεύρο που προσβάλλεται ονομάζεται ωλένιο. Ο τραυματισμός του μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία κατά την πορεία του στο άνω άκρο, συνηθέστερα όμως γίνεται στην περιοχή του αγκώνα. Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος που νιώθουμε στην παλάμη και το μικρό δάκτυλο εάν πιεστεί απότομα η έσω επιφάνεια του αγκώνα μας, οφείλεται στον ερεθισμό του ωλενίου.
Τα Συμπτώματα της ήπιας ωλενίου νευροπάθειας συνίστανται σε μούδιασμα ή βελόνιασμα του μικρού δακτύλου, του μισού παράμεσου (της πλευράς που γειτονεύει με το μικρό δάκτυλο) και της έσω επιφάνειας της παλάμης.
Όπως και στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τα αισθητικά συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή περιστασιακά και να καταστούν μόνιμα εάν η βλάβη στο νεύρο επιδεινωθεί.
Τα συμπτώματα χαρακτηριστικά επιδεινώνονται με τις δραστηριότητες που οδηγούν σε κάμψη (λύγισμα) της άρθρωσης του αγκώνα. Για παράδειγμα κατά την οδήγηση, τη χρήση τηλεφώνου ή πληκτρολογίου υπολογιστή, τη στήριξη των χεριών στο γραφείο, τον ύπνο σε εμβρυική στάση κλπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου