Τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών Ιλαράς τα τελευταία 25 χρόνια καταγράφει η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σε έκθεση του, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα αναφέρει σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Στην Κύπρο η Ιλαρά κυκλοφορεί και μεταδίδεται, κυρίως μεταξύ των παιδιών, ενώ τέσσερα παιδιά 12, 14,16 και 27 μηνών νοσηλεύονται στο Μακάρειο νοσοκομείο.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΠΟΥ, το 2024 είχαν αναφερθεί 127.350 περιπτώσεις ιλαράς με τον αριθμό αυτό να είναι διπλάσιος από τον αριθμό περιστατικών που είχε καταγραφεί το 2023. Πρόκειται δε για τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη από το 1997.
Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα, «από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, συνολικά 32.265 άτομα διαγνώστηκαν με Ιλαρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρουμανία (27.568), η Ιταλία (1.097), η Γερμανία (637), το Βέλγιο (551) και η Αυστρία (542) ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών με την Ρουμανία να καταγράφει 18 θανάτους και την Ιρλανδία έναν θ
ΙΛΑΡΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ
Επειδή οι αντιεμβολιαστές δεν σταματούν θεωρώντας ότι κατέχουν όλα τα δεδομένα, παραθέτω κάποια στατιστικά για μια κοινή λοίμωξη που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον κόσμο παρά τις δεκαετίες που υπάρχει και χορηγείται εμβόλιο. Η νόσος συνεχίζει γιατί υπάρχουν εστίες και νησίδες ανεμβολίαστων λόγω ακριβώς των διαφόρων θεωριών που κυκλοφορούν
Λένε οι αντιεμβολιαστές, που γενικώς παραπληροφορούν:
- η ιλαρά προκαλείται από το εμβόλιο
- οι μετανάστες πυροδοτούν τα νέα κρούσματα
- η ιλαρά είναι ήπια νόσος χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα
- οι θάνατοι από ιλαρά είχαν εξαφανιστεί πριν την εισαγωγή εμβολίου
- το εμβόλιο έχει πολλές επιπλοκές και ιδιαίτερα ευθύνεται για αυτισμό
Αυτά είναι όντως παραπληροφόρηση.
Ποια όμως είναι η αλήθεια;
- τα κρούσματα προκαλούνται από τον άγριο τύπο του ιού και όχι από στέλεχος του εμβολίου
- όλες σχεδόν οι περιπτώσεις ιλαράς παρατηρούνται σε μη εμβολιασμένα άτομα
- στις νέες εξάρσεις τα περισσότερα κρούσματα ξεκινούν εκτός χώρας σε ταξιδιώτες, που θα επιστρέψουν έχοντας εκδηλώσει ή θα εκδηλώσουν στη συνέχεια τη νόσο
- Η ιλαρά σπανίως είναι ήπια. Συνήθως έχει βαριά εικόνα με υπερπυρεξία, βήχα, εξάνθημα, λαρυγγίτιδα, και επιπλοκές από το αναπνευστικό ή και το κεντρικό νευρικό σύστημα
- Ο κίνδυνος θανάτου από ιλαρά δεν είναι μηδενικός. Αντίθετα, είναι συχνότερος από ότι ο κίνδυνος από τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου
ΙΛΑΡΑ
Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικό-τητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.
Τρόπος Τρόπος μετάδοσης Ιλαράς
Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.
Χρόνος επώασης
Ο χρόνος επώασης της ιλαράς είναι 10-12 ημέρες ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την έκθυση του εξανθήματος μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες (7-18 ημέρες).
Περίοδος μεταδοτικότητας
Η ιλαρά παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως 90% μεταξύ επίνοσων ατόμων.
Η μετάδοση γίνεται 4 ημέρες πριν την έκθυση του εξανθήματος έως 4 ημέρες μετά. Το μέγιστο της μετάδοσης τοποθετείται από την έναρξη του πρόδρομου σταδίου έως και 3-4 ημέρες μετά την έκθυση του εξανθήματος.Ο ιός του εμβολίου δεν αποδείχθηκε να είναι μεταδοτικός .μετάδοσης Ιλαράς
Κλινικές εκδηλώσεις Ιλαράς
Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.
Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1-2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.
Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.
Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Επιπλοκές Ιλαράς
Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών.
Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%), η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα.
Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), είναι σπάνια επιπλοκή, εμφανίζεται μετά παρέλευση κατά μέσο όρο 7 ετών από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου.
Οι ενήλικες νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%), ιγμορίτιδα (25%). Η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.
Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε ανεπτυγμένες χώρες σε 1-2‰ των κρουσμάτων. Η θνητότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίζει το 25%.
Ευαισθησία
Όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επίνοσα στην ιλαρά.
Η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία.
Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6-9 μηνών ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και το ρυθμό αποδόμησης τους.
Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 12-15 μηνών προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 94-98% ενώ ο επανεμβολιασμός ανεβάζει το ποσοστό στο 99%.
Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την εμφάνιση περισσότερων περιστατικών ιλαράς είναι να ανεβεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας. Άρα απόλυτη προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν λάβει, για οποιοδήποτε λόγο το εμβόλιο.
Αν οι στενές επαφές κρουσμάτων δεν έχουν εμβολιαστεί και τους χορηγηθεί το εμβόλιο εντός 72 ωρών από την έκθεση στον ιό, τους παρέχεται ικανοποιητική προστασία.
Κανένας πανικός και καμία ιδιαίτερη ανησυχία δεν συντρέχει λόγος να υπάρξουν. Έχουμε τον τρόπο και τα όπλα να κάνουμε την ιλαρά ξεχασμένο νόσημα και πάλι.
#ιλαρά #measles #measlesrash #koplik #koplikspots #MMR #nikoskonnaris #pediamedcy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου