Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Κάπνισμα στην Εγκυμοσύνη -Καπνισμα απο ΄΄Δεύτερο ή Τρίτο Χέρι΄΄-Smoking or vaping: pregnancy

 

Οι βλαβερές συνέπειες από το άμεσο ή ενεργητικό ή συμβατικό κάπνισμα είναι γνωστές και αδιαμφησβήτητες από όλους εδώ και δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο ή ατμισμός (vaporing) με περισσότερο καταστρεπτικές, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες  συνέπειες, στο βαθμό που να έχουν αναγνωρισθεί ως ιδιαίτερη νοσολογική οντότητα οι πνευμονικές βλάβες που προκαλούνται ακόμη και εντός λίγων μηνών.

 Το παθητικό ή κάπνισμα από «δεύτερο χέρι» έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο σε κλειστό αλλά και σε ανοιχτό χώρο όταν συνυπάρχουν ενεργητικοί καπνιστές και παθητικοί αποδέκτες. Ιδιαίτερη μορφή  του παθητικού καπνίσματος  αποτελεί το συμβιωτικό ή κάπνισμα από «τρίτο χέρι»  το οποίο  αντιστοιχεί στη ρύπανση (pollution) του περιβάλλοντος χώρου και των αντικειμένων, επιφανειών, επενδύσεων, ενδυμάτων κ.λπ. που εμπεριέχονται σ΄ αυτόν.  Έχει αποδειχθεί ότι χημικές ουσίες (π.χ νικοτίνη) και άλλες καρκινογόνες τοξίνες (π.χ φορμαλδεΰδη, ναφθαλίνη κ.λπ) εμποτίζουν μαλακές ή και λείες επιφάνειες ή επικάθηνται  υπό την μορφή σωματιδίων (particles) και παραμένουν για μήνες ακόμη και αν έχει σταματήσει το κάπνισμα στο χώρο. Ο καπνός από «τρίτο χέρι» δεν μπορεί να αφαιρεθεί ακόμη και με τον αερισμό του δωματίου με ανοιχτά παράθυρα ή με την χρήση κλιματισμού ή ανεμιστήρων ή ακόμη και όταν το κάπνισμα περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένο χώρο ή δωμάτιο. Ο συνηθισμένος καθημερινός καθαρισμός δεν μπορεί να αφαιρέσει τις χημικές ουσίες  και τα σωματίδια ιδιαίτερα από τα χαλιά και τα ρούχα. Είναι άλλωστε κοινή παρατήρηση η οσμή που αναδύει άτομο που παρέμεινε σε χώρο καπνιστών.

Το κάπνισμα από «τρίτο χέρι» είναι ιδιαίτερα επιβλαβές  για τα παιδιά και περισσότερο τα μικρότερης ηλικίας τα οποία παραμένουν περισσότερες ώρες στο χώρο του σπιτιού, παίζουν πάνω στα χαλιά ή και βάζουν το φαγητό σε ήδη μολυσμένες επιφάνειες. Μόνος τρόπος αποφυγής των συνεπειών από το κάπνισμα από «τρίτο χέρι» είναι  η αποφυγή του από εσωτερικούς χώρους περιλαμβανομένων και των μέσων μετακίνησης οικογενειακών και μαζικών.

 

Smoking or vaping: pregnancy

If you or your partner smokes or vapes, it can be harder to get pregnant.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας καπνίζετε ή ατμίζετε, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος.

If you smoke or vape while you’re pregnant, your baby smokes or vapes too.

Εάν καπνίζετε ή ατμίζετε ενώ είστε έγκυος, το μωρό σας καπνίζει ή ατμίζει επίσης.

If you inhale other people’s smoke or vapour while you’re pregnant, this smoke or vapour passes to your baby.

Εάν εισπνέετε τον καπνό ή τους ατμούς άλλων καπνιστών ενώ είστε έγκυος, 
αυτός ο καπνός ή ο ατμός περνά στο μωρό σας.

Smoking or vaping when pregnant: harmful for your baby

Κάπνισμα ή άτμισμα κατά την εγκυμοσύνη: επιβλαβές για το μωρό σας

Cigarette smoke and vapour contain toxic chemicals like nicotine. These chemicals can increase the risk of miscarriagestillbirthpremature birth or low birth weight in your baby.

Ο καπνός και ο ατμός του τσιγάρου περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες όπως η νικοτίνη. 
Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής,
πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης στο μωρό σας.

Nicotine and other harmful chemicals in cigarette smoke and vapour can damage your baby’s brain and lungs and increase risks for asthma, childhood illness, and cleft lip and palate.

Η νικοτίνη και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό και τους ατμούς του τσιγάρου μπορούν να βλάψουν
 τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες του μωρού σας και να αυξήσουν τους κινδύνους για άσθμα, 
παιδικές ασθένειες  και σχιστία χείλους και υπερώας.

Sudden unexpected death in infancy (SUDI) is strongly linked to smoking cigarettes or using vapes containing nicotine during pregnancy or after birth.

Το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου  στην βρεφική ηλικία (SUDI) συνδέεται στενά με το κάπνισμα τσιγάρων
 ή το άτμισμα που περιέχουν νικοτίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση.
Κόψτε το κάπνισμα ή το άτμισμα: καλό για εσάς και το μωρό σας

Quitting smoking or vaping: good for you and your baby

Smoking or vaping might reduce how much breastmilk you make and put harmful substances in your breastmilk. But even if you smoke or vape, breastfeeding is still best for your baby.

Το κάπνισμα ή το άτμισμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα μητρικού γάλακτος που παράγετε 
και να προσθέσει επιβλαβείς ουσίες στο μητρικό γάλα σας. Αλλά ακόμα κι αν καπνίζετε ή ατμίζετε, 
ο θηλασμός εξακολουθεί να είναι καλύτερος για το μωρό σας.

It’s never too late to quit. For example, one hour after you quit, the risk of pregnancy complications and your baby’s risk of illness goes down.

Ποτέ δεν είναι αργά να τα παρατήσεις. Για παράδειγμα, μία ώρα αφότου το κόψετε, 
ο κίνδυνος επιπλοκών της εγκυμοσύνης και ο κίνδυνος ασθένειας του μωρού σας μειώνεται.
 

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .

This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner.

Pediamed,Pediamed4u,Pedialine,Dr.Nikos Konnaris

 SOURCES:RAISINGCHILDREN, CDC,AAP,Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών etc


Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ) και Ωλένιος νευροπάθεια

 


Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (ΣΚΣ): Αίτια – Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία
Τα αρχικά συμπτώματα είναι κατά κανόνα αισθητικά. Εκδηλώνονται ως υπαισθησία (μούδιασμα, μειωμένη αφή) ή παραισθησίες (μυρκήγκιασμα, βελόνιασμα, αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος) στα 4 δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο)
• Η υπαισθησία εντοπίζεται στην παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων, δεν επεκτείνεται στην παλάμη και δεν περιλαμβάνει ποτέ το μικρό δάκτυλο. Ο παράμεσος προσβάλλεται μόνο κατά το ήμισυ (μουδιάζει μόνο η πλευρά που γειτονεύει με το μέσο δάκτυλο). Σε κάποιες περιπτώσεις, το μούδιασμα μπορεί να εκδηλώνεται σε λιγότερα δάκτυλα (π.χ. μόνο σε δείκτη και μέσο).
• Συχνό συνοδό σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άκρα χείρα και στον καρπό (ενίοτε και στον πήχη).
• Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται διαλειπόντως στην αρχή. Πολλοί πάσχοντες περιγράφουν παροδικά μουδιάσματα κατά τον ύπνο ή κατά την πρωινή αφύπνιση (χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι ξυπνούν και “τινάζουν τα χέρια για να ξεμουδιάσουν”). Αργότερα, η υπαισθησία μπορεί να καταστεί μόνιμη.
• Τα ενοχλήματα επιτείνονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που οδηγούν σε αύξηση της πίεσης εντός του καρπιαίου σωλήνα: πχ κατά την άρση βαρών, τη χρήση κατσαβιδιού, το κέντημα, κτλ.
• Εάν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιδεινωθεί, οδηγεί σε αδυναμία των μυών που κινούν τον αντίχειρα. Αυτό αποτελεί και τη βασική πηγή νοσηρότητας της πάθησης, καθώς η σοβαρή αδυναμία του αντίχειρα καθιστά την άκρα χείρα δυσλειτουργική.
 


Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι συχνή αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι και τα δάκτυλα. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.
Ανατομία
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωληνωτός σχηματισμός στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, ο οποίος αφορίζεται από κάτω και στα πλάγια από τα οστά του καρπού και από πάνω από ένα σκληρό συνδετικό ιστό τον εγκάρσιο σύνδεσμο.
Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσο και του μισού παράμεσου αλλά νευρώνει και τους μυς του θέναρος, δηλαδή τους μύς που βρίσκονται στην παλάμη και κινούν τον αντίχειρα.
Αίτια
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προκαλείται όταν οι ιστοί γύρω από τους τένοντες μέσα στο κανάλι εμφανίσουν οίδημα που έχει ως αποτέλεσμα την πίεση του μέσου νεύρου. Οι ιστοί αυτοί- έλυτρα- περιβάλουν τους τένοντες και τους λιπαίνουν διευκολύνοντας την ολίσθηση και άρα την κάμψη των δακτύλων. Όταν όμως παρουσιάσουν οίδημα το κανάλι στενεύει και το νεύρο πιέζεται.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συνεισφέρουν στην εμφάνιση του συνδρόμου:
Συγγενής στενός καρπιαίος σωλήνας, με πιθανή κληρονομικότητα
Η χρόνια χειρονακτική εργασία
Ορμονικές διαταραχές της εγκυμοσύνης
Η ηλικία, συνήθως προσβάλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Παθολογικές καταστάσεις , όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, θυροειδοπάθεια
Πρόσφατος τραυματισμός στο χέρι ή τον καρπό και ιδιαιτέρα κατάγματα του περιφερικού τμήματος του αντιβραχίου
Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως δεν υπάρχει εμφανής αιτία.

Ωλένιος νευροπάθεια

 

Η ωλένιος νευροπάθεια είναι η δεύτερη συχνότερη παγιδευτική νευροπάθεια μετά το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και το νεύρο που προσβάλλεται ονομάζεται ωλένιο. Ο τραυματισμός του μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία κατά την πορεία του στο άνω άκρο, συνηθέστερα όμως γίνεται στην περιοχή του αγκώνα. Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος που νιώθουμε στην παλάμη και το μικρό δάκτυλο εάν πιεστεί απότομα η έσω επιφάνεια του αγκώνα μας, οφείλεται στον ερεθισμό του ωλενίου.
Τα Συμπτώματα της ήπιας ωλενίου νευροπάθειας συνίστανται σε μούδιασμα ή βελόνιασμα του μικρού δακτύλου, του μισού παράμεσου (της πλευράς που γειτονεύει με το μικρό δάκτυλο) και της έσω επιφάνειας της παλάμης.
Όπως και στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τα αισθητικά συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή περιστασιακά και να καταστούν μόνιμα εάν η βλάβη στο νεύρο επιδεινωθεί.
Τα συμπτώματα χαρακτηριστικά επιδεινώνονται με τις δραστηριότητες που οδηγούν σε κάμψη (λύγισμα) της άρθρωσης του αγκώνα. Για παράδειγμα κατά την οδήγηση, τη χρήση τηλεφώνου ή πληκτρολογίου υπολογιστή, τη στήριξη των χεριών στο γραφείο, τον ύπνο σε εμβρυική στάση κλπ.
 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου

 

Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου


Ο όρος Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου περιλαμβάνει την νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, δύο ιδιοπαθείς, χρόνιες, υποτροπιάζουσες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα και διακρίνονται μεταξύ τους από την εντόπιση και τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής.
Με τον όρο αταξινόμητη Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου περιγράφεται η διαταραχή του πεπτικού σωλήνα της οποίας τα κλινικοεργαστηριακά χαρακτηριστικά καθιστούν αδύνατη την κατάταξη της σε ένα από τα δύο παραπάνω νοσήματα.
Οι ενήλικες και τα παιδιά με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, όμως τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζουν και ιδιαίτερες επιπλοκές όπως η στασιμότητα ανάπτυξης και η καθυστέρηση της ήβης.
Οι αιμορραγικές κενώσεις είναι το συχνότερο σύμπτωμα στην ελκώδη κολίτιδα ενώ η νόσος Crohn μπορεί να παρουσιαστεί συχνότερα με κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις, αναιμία, εμπύρετο, απώλεια βάρους ή στασιμότητα ανάπτυξης.
Η κλασσική «τριάδα» συμπτωμάτων κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις και απώλεια βάρους συναντάται μόνο στο 25% των ασθενών με νόσο Crohn. Οι εξωεντερικές εκδηλώσεις κατά την έναρξη της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου απαντώνται στο 6-23% των παιδιών και κυρίως σε παιδιά άνω των 6 ετών.
Τα τυπικά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας είναι η αιμορραγία από το ορθό, οι διαρροϊκές κενώσεις και το κοιλιακό άλγος. Η συμπτωματολογία της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της φλεγμονής του εντέρου. Το παχύ έντερο στην ελκώδη κολίτιδα προσβάλλεται διάχυτα, κατά συνέχεια, ξεκινώντας από το ορθό και προχωρώντας εγγύτερα.
 
 


Η νόσος Crohn εμφανίζεται με την κλασσική «τριάδα» συμπτωμάτων κοιλιακό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις και απώλεια βάρους στο 1/4 των ασθενών και σε πολλές περιπτώσεις η προβολή της νόσου Crohn είναι λανθάνουσα με ήπια μη ειδικά συμπτώματα όπως στασιμότητα ανάπτυξης, καθυστέρηση της ήβης, πυρετός, περιπρωκτικές βλάβες, αναιμία, πληκτροδακτυλία που οδηγούν συχνά στην καθυστέρηση της διάγνωσης.
Οι εξωεντερικές εκδηλώσεις της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου απαντώνται σε ποσοστό 10% των ασθενών κατά την έναρξη της νόσου και φτάνουν έως και το 30% τα πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση. Πρόκειται κυρίως για εκδηλώσεις από το δέρμα, τις αρθρώσεις, το στόμα, το ήπαρ, τα μάτια και σπανιότερα από άλλα όργανα.
 

Οι εξωεντερικές εκδηλώσεις της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου δεν σχετίζονται πάντα με την ενεργότητα της βασικής νόσου και περιστασιακά εκδηλώνονται νωρίτερα από τα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της ελκώδους κολίτιδας είναι το τοξικό μεγάκολο, που συμβαίνει στο 5% των ασθενών, οφείλεται σε επέκταση της φλεγμονής σε όλο το τοίχωμα του εντέρου και αποτελεί ένδειξη για άμεση αφαίρεση του παχέος εντέρου (κολεκτομή), γιατί απειλεί τη ζωή του παιδιού.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου βασίζεται σε 4 τομείς, φαρμακευτική, διαιτητική, χειρουργική και ψυχολογική υποστήριξη. Στόχοι της είναι η ύφεση της νόσου Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου (κλινική, εργαστηριακή, ενδοσκοπική και ιστολογική) με τις λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα φάρμακα, η πρόληψη των υποτροπών, των επιπλοκών και των εξωεντερικών εκδηλώσεων, η διόρθωση των διατροφικών ελλειμμάτων και η διασφάλιση της φυσιολογικής αύξησης και ανάπτυξης.
Θεραπεία της Νόσου Crohn
H θεραπεία της Crohn έχει ως στόχο την επίτευξη της ύφεσης και τη διατήρησή της για μεγάλο διάστημα και περιλαμβάνει:
Στοιχειακή δίαιτα:
Η στοιχειακή δίαιτα είναι συνθετική τροφή που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ασθενούς σε αμινοξέα, λιπίδια, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες σε υγρή μορφή και έλλειψη αλλεργιογόνων.
Στα παιδιά με νόσο του Crohn (κυρίως του λεπτού εντέρου) και χαμηλό ανάστημα, η παραπάνω στοιχειακή δίαιτα είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα κορτικοστεροειδή στην επίτευξη της ύφεσης και παράλληλα επιφέρει βελτίωση του ύψους.
Κορτικοστεροειδή:
Με κορτικοειδή επιτυγχάνεται η ύφεση στην πλειοψηφία των ασθενών. Τα κορτικοειδή χορηγούνται για 4-6 εβδομάδες, με σταδιακή μείωση στη συνέχεια.
Τέλος, αντιβιοτικά (μετρονιδαζόλη κ.ά.) χορηγούνται συνήθως στην οξεία φάση της νόσου Crohn.
Θεραπεία Ελκώδους Κολίτιδας
H θεραπεία καθορίζεται από την βαρύτητα και την έκταση της νόσου.
Η ήπιας βαρύτητας νόσος ελκώδους κολίτιδας (ποσοστό 50-60% των ασθενών), συνήθως ανταποκρίνεται σε υποκλυσμούς κορτικοστεροειδών και σκευάσματα 5-αμινοσαλικυλικών από το στόμα.
Η μέτριας βαρύτητας νόσος ελκώδους κολίτιδας (ποσοστό 30% των ασθενών), απαιτεί τη χορήγηση κορτικοστεροειδών από το στόμα, για περίπου ένα μήνα για την επίτευξη της ύφεσης με σταδιακή μείωση στη συνέχεια σε συνδυασμό με σκευάσματα 5-αμινοσαλικυλικών από το στόμα.
Η βαριά νόσος ελκώδους κολίτιδας (ποσοστό ~10% των ασθενών), αποτελεί ένδειξη για άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τοξικού μεγακόλου και διάτρησης του εντέρου. Οι ασθενείς με βαριές υποτροπές της νόσου μπορεί να υποβληθούν σε επείγουσα κολεκτομή εάν δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.
Ο στόχος της χειρουργικής θεραπείας διαφέρει στην ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn, αν και οι ενδείξεις συχνά είναι οι ίδιες. Στην ελκώδη κολίτιδα η χειρουργική παρέμβαση είναι θεραπευτική και σε αντίθεση με την νόσο του Crohn συνεπάγεται ένα οριστικό αποτέλεσμα.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Κακοποίηση Παιδιών

 Κακοποίηση Παιδιών

Η φράση «Κακοποίηση Παιδιού» περιλαμβάνει όλες τις μορφές βίας σε ανθρώπους μικρότερους των 18 ετών. Για τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά, η βία περιλαμβάνει κυρίως τον όρο κακομεταχείριση – σωματική, σεξουαλική, συναισθητική κακοποίηση και παραμέληση -από γονείς και από άλλες μορφές εξουσίας.
Κοινά σημάδια Κακοποίησης
Ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά ή στην προσωπικότητα
Απόσυρση του παιδιού από το σύνολο
Εμφανίζεται εξαιρετικά αγχώδες
Γίνεται αχαρακτήριστα επιθετικό, χωρίς λόγο, χωρίς εμφανή αιτία
Δεν είναι κοινωνικά ενεργό. Δε συμμετέχει σε κοινωνικά δρώμενα, παιχνίδια, συγκεντρώσεις, κοινές παρέες και έχει λίγους, ελάχιστους φίλους, εάν φυσικά έχει έστω και έναν
Δεν συνδέεται συναισθηματικά με τους γονείς του και φαίνεται να έχει χαλαρούς δεσμούς μαζί τους
Γνωρίζει πράγματα που δε συνάδουν με την ηλικία του (σεξουαλικά υπονοούμενα, παιχνίδια, γνώσεις σχετικές με το σεξ, κ.ά.)
Τρέχει μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά, από τον κόσμο ή εξαφανίζεται
Σχεδόν πάντα επιλέγει να φορά ρούχα που καλύπτουν το σώμα του
 






Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Εαρινή Κερατοεπιπεφυκίτιδα

 

Εαρινή Κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μία μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά (πιο συχνά αγόρια) και πιο σπάνια σε εφήβους. Σε αντίθεση με την κλασική αλλεργική επιπεφυκίτιδα που εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, η εαρινή επιπεφυκίτιδα τείνει να δημιουργεί συμπτώματα ολόκληρο τον χρόνο.

Η νόσος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια (αν επηρεάζει μόνο τον επιπεφυκότα και τα βλέφαρα) έως αρκετά σοβαρή (αν επηρεάζει και τον κερατοειδή). Επίσης, μπορεί να είναι ασύμμετρη, το ένα μάτι δηλαδή να παρουσιάζει πιο έντονες εκδηλώσεις και συμπτώματα της νόσου από το άλλο. Συχνά, τα παιδιά με εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζουν και άλλες εκδηλώσεις ατοπίας, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και το αλλεργικό άσθμα.

Keratoconjunctivitis is when you have both keratitis and conjunctivitis at the same time.

Keratitis is inflammation of the cornea, the clear dome that covers the iris and the pupil. Conjunctivitis is inflammation of the conjunctiva. That’s the thin membrane over the white part of the eye and the inner surface of the eyelid. Conjunctivitis is also known as pink eye.

There are a lot of things that can cause keratoconjunctivitis, including allergies and infections..

Treatment is usually conservative and depends on the cause. The prognosis is generally good
εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Κηλίδες Horner-Τράντας σε 8χρονο Αγόρι με Εαρινή Κερατοεπιπεφυκίτιδα

Τα πιο συχνά συμπτώματα της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας είναι:

  • Έντονη φαγούρα στα μάτια 
  • Ερυθρότητα των ματιών
  • Δακρύρροια
  • Βλεννώδεις εκκρίσεις
  • Πτώση βλεφάρου
  • Ευαισθησία στο φως, όταν έχει επηρεαστεί ο κερατοειδής

Πολλές φορές τα παιδιά δεν παραπονιούνται για αίσθηση ξένου σώματος ή για μείωση της όρασής τους και συχνά οι γονείς υποψιάζονται ότι υπάρχει πρόβλημα όταν τα μάτια του παιδιού φαίνονται πιο κόκκινα και το παιδί αρχίσει να αποφεύγει το έντονο φως (π.χ. κλείνει το ένα μάτι ή βάζει το χέρι μπροστά στο μάτι όταν βρίσκεται στον ήλιο).

Keratoconjunctivitis symptoms

Symptoms range from mild to quite severe. They vary depending on the cause. Some symptoms associated with keratoconjunctivitis include:

    redness

    swollen eyelids

    watering

    discharge

    stickiness

    dryness

    light sensitivity

    burning

    itchiness

    feeling like there’s something in your eye

    minor blurring of vision

Υπάρχουν 3 κύριες εκδηλώσεις της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας:

  • Η βλεφαρική μορφή, που είναι η πιο συχνή και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι γιγαντιαίες θηλές στον βλεφαρικό επιπεφυκότα του άνω βλεφάρου. Σπάνια, μπορεί να δημιουργηθεί και έλκος στον ανώτερο κερατοειδή λόγω της τριβής του με τις γιγαντιαίες θηλές κατά το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.
  • Η επιβολβική μορφή, που είναι λιγότερο συχνή και επηρεάζει κυρίως την περιφέρεια του κερατοειδούς ή το σκληροκερατοειδικό όριο, όπως ονομάζεται. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι κηλίδες Horner-Τράντας (Horner-Trantas dots), οι οποίες είναι ουσιαστικά συλλογές ηωσινοφίλων κυττάρων.
  • Η μεικτή μορφή, που είναι συχνότερη από την αμιγώς επιβολβική και λιγότερη συχνή από την βλεφαρική μορφή. Σε αυτή την περίπτωση, τα κλινικά χαρακτηριστικά είναι τόσο γιγαντιαίες θηλές στο εσωτερικό του άνω βλεφάρου όσο και κηλίδες Τράντας.
εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Επιβολβική Μορφή Εαρινής Κερατοεπιπεφυκίτιδας

Για την διάγνωση της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας η γιατρός Δρ. Παλιούρα εξετάζει τους μικρούς ασθενείς για τις παραπάνω κλινικές εκδηλώσεις και συζητά με τους γονείς για άλλα συμπτώματα ατοπίας (αλλεργική δερματίτιδα/έκζεμα, αλλεργικό άσθμα).

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας εξαρτάται από τις εκδηλώσεις και τη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αντιισταμινικά κολλύρια, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση από την κνησμό.
  • Κολλύρια με σταθεροποιητές σιτευτικών κυττάρων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη εξάρσεων.
  • Κολλύρια κορτιζόνης, τα οποία ενδείκνυνται όταν τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας είναι σοβαρά. Τα κολλύρια κορτιζόνης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική παρακολούθηση λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.
  • Αντιισταμινική αγωγή από το στόμα, ειδικά αν υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις ατοπίας (αλλεργική δερματίτιδα/έκζεμα, αλλεργικό άσθμα).
  • Κολλύρια με ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες (π.χ. τακρόλιμους, κυκλοσπορίνη), τα οποία ενδείκνυνται όταν υπάρχει χρόνια έξαρση της νόσου.
  • Ανοσοκατασταλτική αγωγή από το στόμα (π.χ. κυκλοσπορίνη), η οποία χρησιμοποιείται όταν τα τοπικά κολλύρια δεν είναι αρκετά για να ελέγξουν την νόσο.
  • Ενέσεις ανοσοθεραπείας από ειδικό αλλεργιολόγο, ειδικά αν υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις ατοπίας. Με την ανοσοθεραπεία χορηγούνται μικροσκοπικές ποσότητες αλλεργιογόνου. Η δόση αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου ώστε το σώμα σταδιακά να σταματήσει να αντιδρά έντονα στα αλλεργιογόνα.
εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Πριν

εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Μετά από Τοπική Αγωγή με Τακρόλιμους

εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Πριν

εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Μετά από Τοπική Αγωγή με Κυκλοσπορίνη

Μην τρίβετε τα μάτια σας!

Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα προκαλεί έντονη φαγούρα η οποία πρέπει να περιοριστεί ώστε οι νεαροί ασθενείς να μην εμφανίσουν κερατόκωνο στο μέλλον. Το συστηματικό τρίψιμο των ματιών (π.χ. 1-2 φορές την ημέρα) έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση και την επιτάχυνση της εξέλιξης του κερατόκωνου. Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να λεπτύνει περαιτέρω τον εύπλαστο ιστό του κερατοειδούς και να οδηγήσει σε μείωση της όρασης.

εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

εαρινη κερατοεπιπεφυκιτιδα

Τοπογραφία Κερατοειδούς με Εμφάνιση Κερατόκωνου
σε Ασθενή με Αρρύθμιστη Εαρινή Κερατοεπιπεφυκίτιδα

Πρόγνωση: Για την πλειοψηφία των παιδιών με εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας και της ενηλικίωσης συνήθως οδηγούν και στο να φθίνει σταδιακά η νόσος και τα συμπτώματά της.

Ατοπική Κερατοεπιπεφυκίτιδα

Η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι μια σπάνια μορφή σοβαρής αλλεργικής επιπεφυκίτιδας που πρωτοεμφανίζεται σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 60 ετών που έχουν ιστορικό αλλεργικής ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα) ή και αλλεργικού άσθματος. Υπολογίζεται ότι 20 με 43% των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έκζεμα στα βλέφαρα και ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Τα συμπτώματα της ατοπικής κερατοεπιπεφυκίτιδας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου.

  • Στο πρώιμο στάδιο υπάρχει έντονη φαγούρα στην περιοχή των ματιών και των βλεφάρων, όπως επίσης και δακρύρροια, βλεννώδεις εκκρίσεις και ερυθρότητα των ματιών.
  • Σε πιο προχωρημένα στάδια υπάρχει αίσθημα ξένου σώματος και συμπτώματα ξηροφθαλμίας λόγω των χρόνιων ουλών που δημιουργεί η νόσος στο εσωτερικό των βλεφάρων.
  • Στο τελικό στάδιο υπάρχει απώλεια όρασης από τις ουλές και τα νεοαγγεία που δημιουργούνται στον κερατοειδή και χρόνιος ερεθισμός από το ουλώδες εκτρόπιο ή εντρόπιο (το γύρισμα δηλαδή του βλεφάρου προς τα έξω ή προς τα μέσα αντίστοιχα).
ατοπικη-κερατοεπιπεφυκιτιδα-1

Εντρόπιο σε Ασθενή με Ατοπική Κερατοεπιπεφυκίτιδα

ατοπικη-κερατοεπιπεφυκιτιδα-1

Χρόνιες Ουλές στο Εσωτερικό του Άνω Βλεφάρου Ασθενούς με Ατοπική Κερατοεπιπεφυκίτιδα

Ακριβώς επειδή η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση απαιτείται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η γιατρός Δρ. Παλιούρα θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή ώστε να αποφευχθούν οι βλαβερές για την όραση συνέπειες της νόσου.

Πριν


ατοπικη-κερατοεπιπεφυκιτιδα-1

Μετά από Τοπική και Συστηματική Αγωγή

ατοπικη-κερατοεπιπεφυκιτιδα-1

Η θεραπευτική αγωγή της ατοπικής κερατοεπιπεφυκίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αντιισταμινικά κολλύρια και κολλύρια με σταθεροποιητές σιτευτικών κυττάρων, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση από την κνησμό και προλαμβάνουν εξάρσεις της νόσου.
  • Κολλύρια κορτιζόνης, τα οποία ενδείκνυνται όταν τα συμπτώματα της ατοπικής επιπεφυκίτιδας είναι σοβαρά και υπάρχει έντονη φλεγμονή. Τα κολλύρια κορτιζόνης δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική παρακολούθηση λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.
  • Κολλύρια με ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, τα οποία ενδείκνυνται όταν υπάρχει χρόνια έξαρση της νόσου.
  • Ανοσοκατασταλτική αγωγή από το στόμα, η οποία χρησιμοποιείται όταν τα τοπικά κολλύρια δεν είναι αρκετά για να ελέγξουν την νόσο.

Πρόγνωση: Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αγωγή μπορούν να διαφυλάξουν τον/την ασθενή από τις συνέπειες της νόσου που προκαλούν απώλεια όρασης και τύφλωση. 

 

SOURCES:PALIOURA  S.Opthalmic Surgeon
                  Healthline