ΟΞΕΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ: ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Dr Γ. Τσόλας
Αν και η συχνότητα εμφάνισης της οξείας μέσης ωτίτιδα και ιδιαίτερα των υποτροπιαζουσών και ανθεκτικών περιπτώσεων έχει μειωθεί, περίπου 15 εκατομμύρια περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης της οξείας μέσης ωτίτιδας, ειδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, είναι πιθανό να αποδοθεί στον καθολικό εμβολιασμό με συζευγμένα εμβόλια πνευμονιοκόκκου και στην αυστηρότητα των σύγχρονων διαγνωστικών κριτηρίων.
Παθοφυσιολογία
Αυτό που προηγείται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οξείας μέσης ωτίτιδας είναι μια συμπτωματική ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η ιογενής λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου της ανώτερης αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένου του ρινοφάρυγγα και της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας μειώνει την αποστράγγιση του υγρού από το μέσο αυτί και οδηγεί σε μετακίνηση παθογόνων μικροοργανισμών από τον ρινοφάρυγγα προς το μέσο αυτί. Τα βακτήρια (συνήθως Streptococcus pneumoniae, nontypable Haemophilus influenzae και Moraxella catarrhalis) απομονώνονται από το υγρό του μέσου ωτός περίπου του 80% των παιδιών με διογκωμένη τυμπανική μεμβράνη.
Έχει υπάρξει σύγκριση της αμοξικιλλίνης με τον συνδυασμό αμοξικιλλίνης-κλαβουλανικού σε τυχαιοποιημένες μελέτες, για τη θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας;
Δεν υπάρχουν δεδομένα από τυχαιοποιημένες δοκιμές που συγκρίνουν άμεσα την αποτελεσματικότητα της αμοξικιλλίνης με εκείνη της αμοξικιλλίνης-κλαβουλανικού - των δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενων αντιβιοτικών στη θεραπεία της οξείας μέσης ωτίτιδας. Κατά συνέπεια, ορισμένοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει μελέτες παρατήρησης και μελέτες κόστους-αποτελεσματικότητας για να υποδείξουν ότι η αμοξυκιλλίνη πρέπει να προτιμάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Άλλοι, με προέκταση από τις τοπικές τάσεις στην in vitro ευαισθησία των μικροοργανισμών που απομονώνονται από το μέσο αυτί ή τον ρινοφάρυγγα παιδιών με οξεία μέση ωτίτιδα, έχουν προτείνει ότι ο συνδυασμός αμοξικιλλίνης-κλαβουλανικού πρέπει πλέον να προτιμάται ως αντιβιοτικό πρώτης γραμμής. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χρήση υψηλής δόσης αμοξυκιλλίνης (80 έως 90 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, χορηγούμενη σε δύο διηρημένες δόσεις) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για παιδιά με οξεία μέση ωτίτιδα παραμένει μια λογική προσέγγιση. Σε παιδιά στα οποία είναι πιθανό να κυριαρχεί ο H. influenzae (δηλαδή, σε αυτά που έλαβαν αντιβιοτικά τις προηγούμενες 30 ημέρες, έχουν σύνδρομο επιπεφυκίτιδας-ωτίτιδας ή έχουν αυτόματη ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης), η χρήση υψηλής δόσης συνδυασμού αμοξυκιλλίνης-κλαβουλανικού μπορεί να δικαιολογείται ως επιλογή πρώτης γραμμής.
Ποιοι είναι οι αποδεκτοί τρόποι θεραπείας ενός παιδιού με υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα;
Η υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα ορίζεται συμβατικά ως τρία ή περισσότερα επεισόδια που συμβαίνουν εντός 6 μηνών ή ως τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια που συμβαίνουν εντός 12 μηνών. Τα παιδιά με υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα συχνά υποβάλλονται σε τοποθέτηση σωλήνων τυμπανοστομίας, γεγονός που καθιστά την χειρουργική αυτή επέμβαση τη συχνότερη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η αποτελεσματικότητα της τοποθέτησης σωλήνων τυμπανοστομίας στην πρόληψη των υποτροπών της οξείας μέσης ωτίτιδας έχει αξιολογηθεί σε 6 μελέτες. Οι πρώτες 5 είχαν σημαντικούς μεθοδολογικούς περιορισμούς, πραγματοποιήθηκαν πριν από την εισαγωγή του συνήθους εμβολιασμού κατά του πνευμονιοκόκκου και περιελάμβαναν σχετικά μικρό αριθμό παιδιών (≤200). Αυτές οι μελέτες πρότειναν ότι οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε τοποθέτηση σωλήνων τυμπανοστομίας είχαν ένα λιγότερο επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας τους πρώτους 6 μήνες μετά την επέμβαση, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν συντηρητική θεραπεία (αντιβιοτικό). Ωστόσο, σε μια πιο πρόσφατη, μεγαλύτερη μελέτη που περιελάμβανε παιδιά με υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα, η συχνότητα εμφάνισης οξείας μέσης ωτίτιδας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 2 ετών ήταν παρόμοια μεταξύ των παιδιών που υποβλήθηκαν σε τοποθέτηση σωλήνων τυμπανοστομίας και εκείνων που έλαβαν αντιβιοτική αγωγή. Επομένως, το θέμα της βέλτιστης αντιμετώπισης των συχνών και υποτροπιαζουσών λοιμώξεων του μέσου ωτός παραμένει ακόμη ένα πρόβλημα χωρίς λύση.
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας .
This information is intended as a general guide only and not to provide specific information for individual patient care. Any questions about your own situation should be directed to your medical practitioner.
Pediamed,Pediamed4u,Pedialine,Dr.Nikos Konnaris
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου