Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Οξεία χαλαρή (παράλυση) μυελίτιδα -Acute flaccid myelitis (AFM)

Acute flaccid myelitis (AFM)

Η οξεία χαλαρή (παράλυση) μυελίτιδα (AFM) είναι μια ασυνήθιστη, αλλά απειλητική για τη ζωή νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση. Οι εντεροϊοί, ιδιαίτερα ο EV-D68, είναι πιθανόν υπεύθυνοι για την αύξηση των περιπτώσεων κάθε δύο χρόνια από το 2014. Η Οξεία Χαλαρή Παράλυση ειναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και οι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν και να παρακολουθούνται σε περίπτωση που προχωρήσουν σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Η έγκαιρη αναγνώριση και άμεση δράση από τους παιδίατρους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την θετική έκβαση της νόσου.
Συνήθως παρουσιάζεται με ξαφνική αδυναμία στα άκρα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν αναπνευστική νόσο ή πυρετό πριν από την έναρξη του AFM.
Η υγεία των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα, με αποτέλεσμα την παράλυση ή την ανάγκη χρήσης αναπνευστήρα. Το AFM μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία. 
Μεγαλύτερη επίπτωση παρατηρείται μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου
AFM
Acute flaccid myelitis (AFM) is an uncommon, but life-threatening neurologic condition that affects mostly children and can lead to permanent paralysis. Enteroviruses, particularly EV-D68, are likely responsible for the increase in cases every two years since 2014. AFM is a medical emergency and patients must be hospitalized and monitored in case they progress to respiratory failure. Prompt recognition and immediate action by pediatricians, and emergency department and urgent care providers are critical to achieving the best possible outcomes.
AFM typically presents with sudden limb weakness. Most patients had respiratory illness or fever before AFM onset.
Patient health can decline quickly, resulting in paralysis or the need for a ventilator. AFM can lead to permanent disability.
Patients who tested positive for EV-D68 typically had more severe AFM illness, requiring hospitalized intensive care and ventilation.
Most cases occur between August and November.

 

Symptoms of AFM

  • Acute flaccid myelitis (AFM) is an uncommon but serious neurologic condition. Sudden onset of arm or leg weakness, loss of muscle tone, and loss of reflexes are the most common symptoms.
  • Seek medical care right away if you or your child develops any of these symptoms.
  •  
    Συμπτώματα AFM
    
        Η οξεία χαλαρή μυελίτιδα (AFM) είναι μια ασυνήθιστη αλλά σοβαρή νευρολογική πάθηση. 
    Η ξαφνική εμφάνιση αδυναμίας των χεριών ή των ποδιών, η απώλεια μυϊκού τόνου και
     η απώλεια αντανακλαστικών είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.
Most people will have sudden onset of:
AFM symptoms: sudden arm or leg weakness

Arm or leg weakness

Loss of muscle tone and reflexes

Αδυναμία χεριών ή ποδιών

Απώλεια μυϊκού τόνου και αντανακλαστικών
Some people will also have:
AFM symptoms: difficulty moving the eyes or drooping eyelids

Difficulty moving the eyes or drooping eyelids

Δυσκολία στην κίνηση των ματιών ή βλεφαρόπτωση
AFM symptoms: facial droop or weakness

Facial droop or weakness

 Αδυναμια μυών προσώπου

AFM symptoms: difficulty with swallowing or slurred speech

Difficulty with swallowing or slurred speech

Δυσκολία στην κατάποση ή μπερδεμένη ομιλία
AFM symptoms: pain in arms or legs

Pain in arms or legs

Πόνος στα χέρια ή στα πόδια
AFM symptoms: Pain in neck or back

Pain in neck or back

Πόνος στον αυχένα ή την πλάτη

In uncommon cases, people may also have numbness or tingling in arms or legs.

The most severe symptoms of AFM are:
  • Respiratory failure (when the muscles involved with breathing become weak and require machines to help patients breathe).
  • Serious neurologic complications such as body temperature changes and blood pressure instability that could be life threatening.
Seek Medical Care Right Away
 
Τα πιο σοβαρά συμπτώματα της AFM είναι:

    Αναπνευστική ανεπάρκεια (όταν οι μύες που εμπλέκονται στην αναπνοή γίνονται αδύναμοι 
και απαιτούν μηχανήματα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναπνεύσουν).
    Σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές όπως αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος 
και αστάθεια της αρτηριακής πίεσης που θα μπορούσαν να είναι απειλητικές για τη ζωή.
  • If you or your child develops any of these symptoms, you should seek medical care right away.

LEARN MORE https://www.facebook.com/notes/cdc/acute-flaccid-myelitis-afm-recognize-symptoms-hospitalize-immediately/4539017696139389/

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Πνευμονία στα παιδιά-Diagnosing Pneumonia

 

Πνευμονία στα παιδιά

Για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι καίριας σημασίας και η ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
***Πώς παρουσιάζεται η πνευμονία;
Συνήθως η πνευμονία ξεκινά 3-4 μέρες μετά που ο άρρωστος θα παρουσιάσει κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα έχουν άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού και το είδος του οργανισμού που προκάλεσε την πνευμονία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
• Πυρετός
Ρίγος
• Βήχας
• Γρήγορη αναπνοή
• Αναπνοή που αναγκάζει τα σημεία μεταξύ των πλευρών του θώρακα να μπαίνουν προς τα μέσα όταν ο άρρωστος εισπνέει.
• Πόνος στο στήθος
• Έμετοι
• Πόνος στην κοιλιά
• Απώλεια της όρεξης
• Απώλεια διάθεσης για παιχνίδι
• Κυάνωση χειλέων ****
Συχνό νόσημα που προσβάλει τα παιδιά κάθε ηλικίας, από τη νεογνική και τη βρεφική μέχρι τη σχολική και εφηβική είναι η πνευμονία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παραμένει η πρώτη σε συχνότητα (15%) αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών σε όλον τον κόσμο.
Ορισμοί
Πνευμονία ονομάζεται η φλεγμονή των κυψελίδων και των τελικών αεροφόρων οδών ή του διάμεσου ιστού (χώρος ανάμεσα στις κυψελίδες και τους περιφερικούς αεραγωγούς), ενώ βρογχοπνευμονία, η φλεγμονή που επεκτείνεται και σε κεντρικότερους αεραγωγούς. Αποτέλεσμα της αντικατάστασης του αέρα των κυψελίδων από το φλεγμονώδες υλικό αλλά της (μερικής ή ολικής) απόφραξης των αεραγωγών είναι η δυσλειτουργία τους με συνέπεια την ανάγκη καταβολής μεγαλύτερης προσπάθειας από τον οργανισμό και ειδικότερα τον πνεύμονα (ενεργοποίηση εφεδρειών), προκειμένου να εξασφαλίζει το απαραίτητο οξυγόνο.
Η πνευμονία μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη ή μη-λοιμώδη αίτια. Η λοιμώδης πνευμονία διακρίνεται σε πνευμονία της κοινότητας, ευκαιριακή (ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια) και νοσοκομειακή (48 ώρες μετά την εισαγωγή στο Νοσοκομείο).
Συμπτώματα - διάγνωση
Η πνευμονία της κοινότητας αποτελεί οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, που εκδηλώνεται σε υγιή άτομα με πυρετό, βήχα, ταχύπνοια, δύσπνοια/αναπνευστική δυσχέρεια και σημεία λοίμωξης του πνεύμονα στην ακρόαση ή την απλή ακτινογραφία θώρακος. Η ανάδειξη «πύκνωσης» στην απεικόνιση συχνά θεωρείται ως η επιβεβαίωση της διάγνωσης, όμως ο πυρετός και τα ακροαστικά ευρήματα μπορεί να προηγούνται της πύκνωσης ή τα απεικονιστικά ευρήματα να επιμένουν μετά την αποδρομή/θεραπεία της νόσου. Τέλος, η ακόμα και το εύρημα της «πύκνωσης» στην ακτινογραφία με βήχα και πυρετό δεν είναι πάντα απόδειξη ότι πρόκειται για πνευμονία, αφού υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που εκδηλώνουν παρόμοια εικόνα (π.χ. ατελεκτασία). Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση της πνευμονίας τίθεται με κριτήρια κλινικά και η ακτινογραφία γίνεται επιλεκτικά.
Παράγοντες κινδύνου
Στους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης πνευμονίας περιλαμβάνονται η ηλικία κάτω των πέντε ετών, η προωρότητα, οι χειμερινοί μήνες (πνευμονιοκοκκική και ιογενής), ιστορικό προηγηθείσας πνευμονίας, άλλη αναπνευστική νόσος ή καρδιακή, η παρακολούθηση παιδικού σταθμού, η έκθεση σε καπνό τσιγάρου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και η κακή διατροφή.
Αίτια
Τα αίτια της πνευμονίας ποικίλουν, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, το περιβάλλον, την εποχή του έτους, τη δραστηριότητα του ιού της γρίπης και το ιστορικό εμβολιασμού (έναντι H. Influenzae τύπου B, πνευμονιόκοκκου, γρίπης κ.ά.).
Το 23-33% των περιπτώσεων είναι μικτής αιτιολογίας (βακτηριακή και ιογενής). Συχνότερο τυπικό βακτηριακό αίτιο στη βρεφική, προσχολική και σχολική ηλικία είναι ο πνευμονιόκοκκος. Στα συχνά αίτια στις ανεπτυγμένες χώρες περιλαμβάνονται και οι «άτυποι» μικροοργανισμοί, όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας. Ωστόσο, το συχνότερο αίτιο σε παιδιά κάτω των πέντε, και ιδίως, κάτω των δύο ετών, αποτελούν οι αναπνευστικοί ιοί, με κυριότερο τον RSV.
Αντιμετώπιση
Με κλινικά κριτήρια εκτιμάται το αίτιο. Εφόσον θεωρείται ως πιθανό το βακτηριακό, χορηγείται αντιβιοτική αγωγή. Η αρχική επιλογή είναι εμπειρική. Καθορίζεται κυρίως από την ηλικία, τις αντοχές των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα και το εμβολιαστικό ιστορικό του ασθενούς.
Προφύλαξη
Η σημαντική βελτίωση της δημόσιας υγείας έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προφύλαξη από την πνευμονία της κοινότητας. Ο καθολικός εμβολιασμός για τον κοκκύτη, την ιλαρά, τον αιμόφιλου B, τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ελάττωση των περιστατικών πνευμονίας και στη βελτίωση της επιβίωσης των παιδιών παγκόσμια.
 
SOURCES:OPENPEDIATRICS,ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Υπνική παράλυση: Αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη-Sleep paralysis: Causes, symptoms, and treatments

Η Υπνική παράλυση είναι μια προσωρινή αίσθηση παράλυσης που εμφανίζεται μεταξύ των σταδίων εγρήγορσης και ύπνου. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης, έχετε τις αισθήσεις σας αλλά δεν μπορείτε να κινηθείτε ή να μιλήσετε.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ της υπνικής παράλυσης και άλλων καταστάσεων ύπνου, όπως τα όνειρα και οι εφιάλτες, είναι ότι είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης.

Sleep paralysis: Causes, symptoms, and treatments

By , Health Writer; Assistant Director for Digital Content Creation and Engagement, Harvard Health Publishing

About the Author

photo of Jenette Restivo

Jenette Restivo, Health Writer; Assistant Director for Digital Content Creation and Engagement, Harvard Health Publishing

Jenette Restivo is a Health Content Writer at Harvard Health Publishing. Jenette is a media professional with a 20-year-career creating strategic content for broadcast, nonprofits, and websites. Jenette started her career in health editing at About.com. She … See Full Bio
View all posts by Jenette Restivo

About the Reviewer

photo of Sogol Javaheri, MD, MPH

Sogol Javaheri, MD, MPH, Editorial Advisory Board Member, Harvard Health Publishing

Dr. Sogol Javaheri is an assistant professor at Harvard Medical School and a physician in the division of sleep and circadian rhythm disorders at Brigham and Women's Hospital in Boston. She graduated from Case Western Reserve … See Full Bio
View all posts by Sogol Javaheri, MD, MPH
  
SOURCES: Harvard Health Publishing,ONMED