Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Διαφημίσεις: Πώς επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους;-Advertising: how it influences children and teenagers

 

Διαφημίσεις: Πώς επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους;


Τα παιδιά επηρεάζονται εύκολα από όσα βλέπουν και βιώνουν στον κόσμο γύρω τους γιατί για αυτά τα περισσότερα πράγματα είναι πρωτόγνωρα και δεν  μπορούν να αξιολογήσουν τις πληροφορίες τις οποίες λαμβάνουν μέσω των διαφημίσεων λογω έλλειψης εμπειρλιας.

Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να τραβούν την προσοχή και να είναι πειστικές, μπορεί να έχουν έντονο αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τον ψυχισμό των παιδιών.

Οι διαφημίσεις που προάγουν μη ρεαλιστικά πρότυπα βιοτικού επιπέδου, εμφάνισης, επιδόσεων κλπ, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη  αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να οδηγήσουν, δυνητικά, σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Διαφημίσεις οι οποίες προβάλουν βίαιη συμπεριφορά - ακόμα και σε μορφή παιχνιδιού - ενδεχομένως να αυξήσουν και την τάση ενός παιδιού προς τη βία. Διαφημίσεις με περιεχόμενο μη κατάλληλο για μικρές ηλικίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους και να δημιουργήσουν ή/και να εντείνουν φοβίες στα παιδιά. Ακόμα, οι ακατάλληλες διαφημίσεις ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων για θέματα όπως είναι η σεξουαλικότητα, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά δρουν σε αυτούς τους τομείς και θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, επειδή ακριβώς οι διαφημίσεις είναι τόσο πειστικές, εκτός από το να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών, έχουν επίσης την δυνατότητα να την προάγουν, εάν και εφόσον είναι σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό. Το γεγονός όμως, δυστυχώς, είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των διαφημίσεων στις οποίες εκτίθενται τα παιδιά μας, δεν έχει σχεδιαστεί με τέτοιου είδους προδιαγραφές. Είναι επίσης σαφές ότι, στην εποχή που ζούμε, δεν είναι ούτε εφικτό, αλλά ούτε και ιδεατό το να αποκόψουμε τελείως τα παιδιά από την τηλεόραση και το ίντερνετ.

Αυτό που καλό είναι όμως να κάνουν οι γονείς είναι να περιορίζουν, όσο γίνεται, την έκθεση των παιδιών τους σε βλαβερό υλικό, αλλά και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση των πληροφοριών που λαμβάνουν τα παιδιά τους, με σκοπό να εξουδετερώνουν, στο βαθμό που γίνεται, το αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Πώς επηρεάζουν τα μικρά παιδιά οι διαφημίσεις;

Στα 0-2 χρόνια, τα παιδιά δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ της διαφήμισης και των πραγματικών προγραμμάτων.

Και στα 3-6 χρόνια, τα παιδιά:

  • μπορούν να αναγνωρίσουν τις διαφημίσεις και να τις διακρίνουν από τα προγράμματα στην τηλεόραση
  • μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ ψυχαγωγίας και διαφήμισης στο YouTube – για παράδειγμα, τα βίντεο με την παρουσίαση των συσκευασιών που συνδυάζουν το παιχνίδι με την προώθηση παιχνιδιών μπορεί να τα μπερδέψουν
  • μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι οι διαφημίσεις προσπαθούν να πουλήσουν κάτι
  • τείνουν να θεωρούν τις διαφημίσεις ως διασκεδαστικές ή χρήσιμες ανακοινώσεις
  • δεν θα είναι γενικά επικριτικά απέναντι στους ισχυρισμούς που διατυπώνουν οι διαφημιστές.

Μπορείτε να περιορίσετε τις επιπτώσεις της διαφήμισης στο μικρό σας παιδί περιορίζοντας την ποσότητα της διαφημιστικής τηλεόρασης ή του YouTube που παρακολουθεί.

 

Πώς επηρεάζουν τα παιδιά δημοτικού οι διαφημίσεις;

Σε ηλικία 7-11 ετών, παιδιά:

  • μπορούν να καταλάβουν ότι οι διαφημίσεις προσπαθούν να τους πουλήσουν κάτι
  • μπορούν να θυμούνται τα διαφημιστικά μηνύματα
  • μπορούν να αναγνωρίσουν ορισμένες τεχνικές πειθούς, όπως οι διαφημίσεις που υπερτονίζουν το πόσο καλά είναι τα προϊόντα
  • δεν θέλουν πάντα να αμφισβητούν τι κάνουν οι διαφημίσεις
  • μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα ότι τα προϊόντα δεν είναι τόσο καλά όσο λένε οι διαφημίσεις ότι είναι ή ότι οι διαφημιστές μπορεί να μην τους λένε κανένα από τα κακά σημεία.

Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις της διαφήμισης στα  παιδια σχολικης ηλικίας, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε για τις διαφημίσεις και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκεφτούν τι προσπαθούν να κάνουν. Είναι καλή ιδέα να εστιάσετε στις διαφημίσεις που βλέπει το παιδί σας πιο συχνά. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να αναπτύξει μια αμφισβητική στάση απέναντι στους ισχυρισμούς των διαφημιστών, ζητώντας του να σκεφτεί τι διαφημίζεται. Δηλαδή, ποιο είναι το προϊόν σε αυτή τη διαφήμιση; Για ποιο λόγο; Για ποιον προορίζεται; Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το παιδί σας σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την πώληση ενός συγκεκριμένου προϊόντος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να καταλάβει πώς μια διαφήμιση κάνει ένα προϊόν να φαίνεται καλό. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αρχίσουν να σκέφτονται:

  • Σας κάνει η διαφήμιση να αισθάνεστε κάτι – για παράδειγμα, ευτυχία, επιθυμία να ανήκετε ή φόβο;
  • Πληρώνει η διαφήμιση πρόσωπα της επικαιρότητας ή διάσημους αθλητές για να προωθήσουν το προϊόν;
  • Συνδέει η διαφήμιση μια ιδέα με το προϊόν – για παράδειγμα, η διαφήμιση κάνει τα παιδιά να φαίνονται πιο μεγάλα όταν χρησιμοποιούν το προϊόν;
  • Προωθεί η διαφήμιση το προϊόν δίνοντάς σας κάτι δωρεάν – για παράδειγμα, παίρνετε ένα παιχνίδι αν αγοράσετε ένα παιδικό γεύμα από μια αλυσίδα fast food;

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν πρέπει να πιστεύετε ό,τι βλέπετε στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ειδικά ό,τι βλέπετε στις διαφημίσεις.

Πώς επηρεάζουν τους εφήβους οι διαφημίσεις;

Σε ηλικία 12-13 ετών, παιδιά:

  • μπορούν συνήθως να κατανοήσουν το σκοπό της διαφήμισης και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διαφημιστικές πληροφορίες για να αποφασίσουν τι θέλουν
  • μπορεί να μην καταλαβαίνουν πώς η διαφήμιση κάνει τα πράγματα πιο ακριβά
  • μπορεί να μην αναγνωρίζουν δύσκολες στρατηγικές τοποθέτησης προϊόντων
  • μπορεί να μην γνωρίζουν ότι κάνοντας κλικ σε μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνουν δεδομένα στους δημιουργούς της διαφήμισης.

Πάνω από 14 ετών, παιδιά:

  • μπορεί να καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η αγορά και μπορεί να είναι επιφυλακτικά απέναντι στους ισχυρισμούς των διαφημιστών
  • μπορεί να μην γνωρίζουν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το Facebook, το YouTube και το Snapchat συλλέγουν δεδομένα χρηστών, τα οποία χρησιμοποιούν για να στοχεύουν τη διαφήμιση στους χρήστες
  • ενδέχεται να μην έχουν τις δεξιότητες να κρίνουν τις πολιτικές διαφημίσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών.

Μπορείτε να περιορίσετε τις επιπτώσεις της διαφήμισης στους εφήβους, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο οι διαφημίσεις λειτουργούν για να πουλήσουν ιδέες καθώς και προϊόντα. Για παράδειγμα, ορισμένες διαφημίσεις συνδέουν τα προϊόντα με την “τέλεια” ζωή που φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι στις διαφημίσεις.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν επίσης να αρχίσουν να σκέφτονται τις λεπτές επιπτώσεις της διαφήμισης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί πώς οι διαφημίσεις επηρεάζουν τις ιδέες για το πώς πρέπει να μοιάζουν, να φορούν, να κάνουν, να τρώνε και να πίνουν τα κορίτσια, τα αγόρια, οι γυναίκες και οι άνδρες. Ή θα μπορούσατε να βάλετε το παιδί σας να σκεφτεί για την πολιτική διαφήμιση και πώς επιδρά στις στάσεις των ανθρώπων απέναντι σε πράγματα όπως η ευημερία, η δικαιοσύνη κ.λπ.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να βάλουν σε σκέψεις τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους:

  • Πόσο αληθινός είναι ο τρόπος ζωής που διαφημίζεται; Γνωρίζεις κάποιον που ζει έτσι;
  • Είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που διαφημίζονται υγιεινές επιλογές; Γιατί δεν διαφημίζονται λαχανικά και φρούτα  όπως το πρόχειρο φαγητό;
  • Τι λένε οι διαφημίσεις για το φύλο, τις οικογένειες, το σχήμα του σώματος  και την πολιτισμική ποικιλομορφία; Αντανακλούν την πραγματική ζωή;
  • Πώς οι πληροφορίες που δημοσιεύετε για τον εαυτό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τα είδη των διαφημίσεων που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει επίσης να μάθουν για τα “ψιλά γράμματα”. Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο τηλεφώνου δεν είναι “μόνο” 25 ευρώ το μήνα – υπάρχει επίσης μια συνεχής δέσμευση.

 

Advertising: how it influences children and teenagers

Key points

  • Advertising influences children and teenagers.
  • Children and teenagers need to be able to spot advertising and tell the difference between advertising and entertainment.
  • If you encourage children and teenagers to think about how advertisements work, you can limit the negative influence of advertising.
  • You can tailor discussions about advertisements to ages and stages of development.

About advertising and children

Children experience advertising in many forms – on TV, YouTube, apps, radio, billboards, magazines, movies, the internet, online games, text messages, social media and more.

And advertising works on children. For example, the more TV a child watches, the more toys that child is likely to want and ask for.

This is why it’s important for children to learn that advertisements are trying to make you buy something. Advertisements are trying to influence the way you think or to change your mind about something. And advertisers always aim to make their products look better than they really are.

Advertising affects children in different ways. How children handle advertising can depend on several things, including their age, knowledge and experience. You can help your child learn how to handle the influence of advertising by giving them opportunities to question and talk about what they see in the media. This is an important life skill for children.

Young children and advertising

At 0-2 years, children can’t tell the difference between advertising and TV programs, YouTube videos and so on.

And at 3-6 years, children:

  • can identify advertisements and tell the difference between advertisements and TV programs or YouTube videos
  • might not be able to tell the difference between entertainment and some advertising on YouTube – for example, unboxing videos that combine play with toy promotion
  • might not understand that advertisements are trying to sell something
  • tend to think of advertisements as being entertaining or helpful announcements
  • won’t generally be critical of the claims that advertisers make.

You can limit the effects of advertising on your young child by limiting the amount of:

  • commercial TV or YouTube they watch
  • time they spend using the internet or playing games on electronic devices.

You can encourage your child to think of ad breaks as good times to take screen breaks. For example, you could say, ‘It’s an ad – time to take a break’. You might suggest that your child moves around, gets a drink, or tells you about what they’ve been watching or playing. They can go back to watching or playing when the ad is finished.

Primary school-age children and advertising

At 7-11 years, children:

  • can understand that advertisements are trying to sell them something
  • can remember advertising messages
  • can recognise some persuasive techniques like advertisements overstating how good products are
  • don’t always want to question what advertisements are doing
  • might not be able to tell the difference between entertainment and advertising on YouTube or social media – for example, videos of people playing a video game are designed to make you want to play the game too
  • might not always understand that products aren’t as good as advertisements say they are, or that advertisers might not be telling them any of the bad points.

To limit the effects of advertising on school-age children, the most important thing you can do is talk about advertisements and encourage children to think about what they’re trying to do.

It’s a good idea to focus on the advertisements that your child sees most often. For example, you can get your child to develop a questioning attitude towards advertisers’ claims by asking them to think about what’s being advertised. That is, what’s the product in this advertisement? What is it for? Who is it for?

You can also ask your child about the strategies that are being used to sell a particular product. This can help your child work out how an advertisement makes a product look good.

Here are questions to help children start thinking:

  • Does the advertisement make you feel something – for example, happiness, the desire to belong, or fear?
  • Does the advertisement pay popular celebrities or sports stars to promote the product and make it more attractive?
  • Does the advertisement link an idea with the product – for example, does the ad make children seem more grown up when they use the product?
  • Is the advertisement promoting the product by giving you something for free – for example, do you get a toy if you buy a kids’ meal from a fast food chain?

This will help to make the point that you can’t believe everything you see on TV, online or on social media – especially what you see in advertisements.

Teenagers and advertising

At 12-13 years, children:

  • can usually understand the purpose of advertising, and can use advertised information to decide what they want
  • might not understand how advertising makes things more expensive
  • might not recognise tricky product placement strategies
  • might not know that people who post videos on YouTube are often sponsored to advertise products
  • might not understand that many celebrities and influencers on social media receive money or free products to post about products
  • might not know that clicking an advertisement on social media sends data to the makers of the advertisement.

Over 14 years, children:

  • might understand how the marketplace works and be sceptical about advertisers’ claims
  • might not know that social media platforms like Instagram, Facebook, YouTube and Snapchat collect user data, which they use to target advertising to the user
  • might not be able to identify sponsored posts on social media
  • might not have the skills to make judgments about political advertisements, particularly during election campaigns.

You can limit the effects of advertising on teenagers by talking about the way advertisements work to sell ideas as well as products. For example, some advertisements link products with the ‘perfect’ life that the people in the ads seem to have.

Older children can also start thinking about the subtle influences of advertising. For example, you could encourage your child to think about how advertisements influence ideas about what people of all genders should look like, wear, do, eat and drink. Or you could get your child thinking about political advertising and how it works on people’s attitudes towards things like prosperity, fairness and so on.

Here are some questions to get older children and teenagers thinking:

  • How real is the lifestyle in this advertisement? Do you know anyone who lives like that?
  • Are the foods and drinks in advertisements healthy choices? Why aren’t vegies and fruit advertised like burgers?
  • What do advertisements say about gender, families, body shape and cultural diversity? Do they reflect real life?
  • How does the information you post about yourself on social media influence the kinds of advertisements you see on social media?

Older children also need to learn about ‘the small print’. For example, a phone contract is not ‘only’ $25 a month – there’s also an ongoing commitment.

When you talk with your child about advertising, your goal is to help your child work out the difference between the products and the strategies that are used to sell them. You can also help your child learn the difference between advertising messages and other media messages that are designed to entertain, inform or educate.

Spotting common advertising strategies

Here’s a list of common advertising strategies. You could make a game out of spotting the strategies with your child.

  • The bribe: you get a free toy when you buy a product and you’re encouraged to collect them all – for example, toys packaged with takeaway meals and small toys in cereal packets.
  • The game: you can play a game and win a prize if you buy a product.
  • The big claim or promise: a product tastes excellent, or it’s the best in the world. Or a product will bring you fun and excitement and make your life better – for example, you’ll have more friends or be able to run faster.
  • The deal: you can subscribe to a game for a reduced price (often for a limited time only), but there’s a high monthly cost after the initial price.
  • The appeal to emotions: the advertisement tugs at your heart strings or makes you afraid for your safety.
  • The super-person: popular or famous people promote a product to make you think you can be just like them if you have the product too.
  • The cartoon character: a cartoon character you know and like tells you about a product to make it more attractive.
  • The special effects: filming tricks like close-ups, soft lighting and artificial sets make a product look larger or better than it really is.
  • The repeat: showing the same thing over and over makes you remember and recognise a product.
  • The music: catchy tunes or popular songs make you like an advertisement – and the product it advertises – more.
  • The joke: laughing makes you like an advertisement – and the product it advertises – more.
  • The story: the advertisement tells an interesting story so you want to keep watching.

 SOURCES:Raising Children Network

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά



Ο
πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε απλά αίτια που περνούν χωρίς ιδιαίτερη αντιμετώπιση, αλλά και σε σοβαρές παθήσεις που απαιτούν άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο  ή και χειρουργείο. Είναι λιγότερο συχνός από τον πόνο στη δεξιά κάτω κοιλιά.

Ο πόνος στην αριστερή κοιλιά απαντάται περισσότερο σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς. Οι πόνοι στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς, σχετίζονται συνήθως με το παχύ έντερο. Οι κολίτιδες διαφόρων μορφών (ελκώδης κολίτιδα, ασθένεια του Crohn, σπαστική κολίτιδα), είναι αιτίες πόνων στην εν λόγω περιοχή.


 

Ο οξύς πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε γαστρεντερικά, γυναικολογικά, ουρολογικά και άλλα αίτια.

Γαστρεντερικά αίτια περιλαμβάνουν 

  • τη γαστρεντερίτιδα
  • τη δυσκοιλιότητα
  • την εκκολπωματίτιδα
  • τη συστροφή σιγμοειδούς
  • την αριστερή βουβωνοκήλη ή μηροκήλη και άλλα

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλεί γενικευμένο κοιλιακό πόνο. Είναι η συχνότερη αιτία κοιλιακού πόνου στα παιδιά συνήθως εξαιτίας ιώσεων. Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος όταν η γαστρεντερίτιδα προκαλεί πόνο στην αριστερή κάτω κοιλιά και θα πρέπει να είναι διάγνωση αποκλεισμού. Η δυσκοιλιότητα συχνά οφείλεται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα (πχ γαστρεντερίτιδα). Και αυτή θα πρέπει να αποτελεί διάγνωση αποκλεισμού. Η εκκολπωματίτιδα αφορά στο 90% των περιπτώσεων το σιγμοειδές και συνεπώς ο πόνος αντανακλά συνήθως στην αριστερή κοιλιά. Στην οξεία εκκολπωματίτιδα υπεύθυνα για τα συμπτώματα είναι μικρά“σακουλάκια” που σχηματίζονται στο τοίχωμα του εντέρου, στα σημεία όπου τα αγγεία τρέφουν το έντερο και εισχωρούν κάθετα στο τοίχωμά του, τα εκκολπώματα.
Η συντριπτική πλειονότητα των εκκολπωμάτων δημιουργείται στο παχύ έντερο και εντοπίζεται κυρίως στο σιγμοειδές, το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς. Η παρουσία εκκολπωμάτων ονομάζεται εκκολπωμάτωση και αποτελεί ίσως την πιο συνήθη νόσο του κατώτερου πεπτικού σωλήνα. Όταν δεν φλεγμαίνουν τα εκκολπώματα συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα αλλά μπορεί μέσα τους να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο ή να αναπτυχθούν μικρόβια και να προκληθεί φλεγμονή, δηλαδή εκκολπωματίτιδα.
Η συστροφή σιγμοειδούς είναι η πιο συχνή μορφή συστροφής. Μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη (ειλεός) και να έχει αργή και ύπουλη έναρξη σε ηλικιωμένα άτομα. Μια περισφιγμένη αριστερή βουβωνοκήλη ή μηροκήλη μπορεί να παρουσιαστεί με πόνο στην αριστερή κοιλιά. Ο πόνος θα είναι πολύ έντονος και θα συνοδεύεται από μη ανατάξιμη διόγκωση πάνω στη βουβωνική χώρα, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα εντερικής απόφραξης. Ο ασθενής με μη ανατάξιμη περισφιγμένη βουβωνοκήλη ή μηροκήλη χρειάζεται άμεσα χειρουργική ανάταξη και αποκατάσταση της βουβωνοκήλης ή μηροκήλης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντανακλά αριστερά, ιδίως σε ασθενείς με μη-καθηλωμένο ελεύθερο τυφλό έντερο ή με πολύ μακριά σκωληκοειδή απόφυση. Το γεγονός αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση με σκωληκοειδεκτομή.

Γυναικολογικά αίτια πόνου στην αριστερή κάτω κοιλία μπορεί να σχετίζονται με:

  • έκτοπο κύηση στην αριστερή σάλπιγγα
  • πρόωρο τοκετό
  • αποκόλληση πλακούντα
  • σαλπιγγίτιδα
  • πυελικό απόστημα
  • πόνοι περιόδου


Γυναικολογικά αίτια πόνου στην αριστερή κάτω κοιλία θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψη και να ζητείται η συμβουλή γυναικολόγου.
Ο πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε έκτοπο κύηση στην αριστερή σάλπιγγα. Εάν έχει επέλθει ρήξη, τότε η αιμορραγία είναι σημαντική και η ασθενής πρέπει να οδηγηθεί γρήγορα στο χειρουργείο. Η επαπειλούμενη κύηση ή η αποβολή μπορεί να παρουσιάσει πόνο ιδίως όταν συνδυάζεται με ιστορικό αιμορραγίας από τον κόλπο. Πόνος μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο προχωρημένη κύηση και μπορεί να υποδηλώνει πρόωρο τοκετό, αποκόλληση πλακούντα κ.α. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος λόγω σαλπιγγίτιδας ή/και πυελικού αποστήματος εκδηλώνεται με εκκρίσεις από τον κόλπο και απαντάται συχνότερα σε γυναίκες με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, ιστορικό προηγούμενης φλεγμονής πυέλου και χρήση σπιράλ. Πόνοι στη μέση της περιόδου (Mittelschmerz) μπορεί να είναι αρκετά έντονοι ώστε να οδηγήσουν τη γυναίκα ακόμα και στο νοσοκομείο. Άλλα αίτια πόνου είναι η συστροφή εξαρτήματος (ωοθήκης-σάλπιγγας), τα εκφυλισμένα ινομυώματα και πυελικοί όγκοι.

Ουρολογικά αίτια πόνου στην αριστερή κάτω κοιλιά περιλαμβάνουν:

  • επιδιδυμίτιδα-ορχίτιδα
  • συστροφή όρχεος
  • κωλικό νεφρού-ουρητήρα
  • ουρολοίμωξη
  • κωλικό νεφρού 
Ο κωλικός νεφρού είναι αιφνίδιος και διαλείπων. Μια πέτρα μπορεί να προκαλέσει αιματουρία. Οι ουρολοιμώξεις χαρακτηρίζονται από συχνοουρία, πόνο στην ούρηση, αιματουρία, έπειξη για ούρηση και δύσοσμα ούρα.

Άλλα αίτια πόνου αριστερά κάτω στην κοιλιά είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (σε άτυπες εκδηλώσεις του) το οποίο μπορεί να διαφύγει κατά την αρχική διάγνωση, ο έρπητας ζωστήρας και άλλα σπανιότερα όπως η πλήρης αναστροφή σπλάχνων και η θρόμβωση πυελικών φλεβών. 

Χρόνιος πόνος αριστερά κάτω στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε : δυσκοιλιότητα (οφείλεται συνήθως σε λειτουργικό αίτιο πχ δίαιτα χαμηλή σε υπόλειμμα), ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), κακοήθειες του παχέος εντέρου (συνοδεύονται από αλλαγές στις εντερικές συνήθειες, απώλεια βάρους και αίμα από το ορθό) και νόσο Crohn ή έλκώδη κολίτιδα(συνοδεύονται από διάρροιες με βλέννη ή αίμα). Χρόνιος πόνος αριστερά κάτω μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες με με ενδομητρίωση ή όγκους της πυέλου. Επίσης σε προβλήματα από την κατ'ισχίον άρθρωση.

Τι πρέπει να προσέξετε
Ο πόνος στην κοιλιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται εμπειρικά. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνονται παυσίπονα ώσπου να διερευνηθεί η αιτία του πόνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό του, με σκοπό να αποκλεισθεί ή να αντιμετωπισθεί πιθανή σοβαρή πάθηση.
Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι γυναίκες, οι νεφροπαθείς και οι βαρέως πάσχοντες κινδυνεύουν περισσότερο. Η κλινική εικόνα των ασθενών αυτών μπορεί να είναι ήπια αλλά να υποκρύπτει σοβαρό ενδοκοιλιακό πρόβλημα.
 
 SOURCE:MEDLABNEWS.GR

 

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Καρκίνος του Φάρυγγα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΦΑΡΥΓΓΑ

Οι όγκοι του φάρυγγα, αν και σπάνιοι, είναι στην πλειονότητά τους είναι κακοήθεις, δηλαδή καρκίνοι. Η θεραπεία ενός όγκου του φάρυγγα εξαρτάται σημαντικά από την περιοχή του φάρυγγα που θα εμφανιστεί, αλλά και από την αιτία που προκάλεσε τη δημιουργία του. 

Ο καρκίνος του λαιμού δεν αποτελεί μία συγκεκριμένη ιατρική νόσο, αλλά έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει οποιονδήποτε τύπο καρκίνου που εμφανίζεται στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και στις φωνητικές χορδές (λάρυγγα). Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του λαιμού και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, αλλά οι δύο πιο συχνές μορφές καρκίνων του λαιμού είναι:

  • Καρκίνος του λάρυγγα
  • Καρκίνος του φάρυγγα

Ο καρκίνος του λάρυγγα αναφέρεται στον καρκίνο που σχηματίζεται στους ιστούς του λάρυγγα. Ο λάρυγγας αποτελεί μέρος του λαιμού, μεταξύ της βάσης της γλώσσας και της τραχείας και αποτελείται από τρία κύρια μέρη:

● Υπεργλωττιδικός χώρος: Το άνω μέρος του λάρυγγα πάνω από τις φωνητικές χορδές, συμπεριλαμβανομένης της επιγλωττίδας

● Γλωττίδα: Το μεσαίο τμήμα του λάρυγγα όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές

● Υπογλωττιδικός χώρος: Το κάτω μέρος του λάρυγγα μεταξύ των φωνητικών χορδών και της τραχείας

Ο καρκίνος του φάρυγγα σχηματίζεται στον φάρυγγα, τον μυϊκό σωλήνα ο οποίος ξεκινάει πίσω από την μύτη και το στόμα έως την κοινή αρχή του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος, και κατηγοριοποιείται σε τρεις τύπους:

  •  Ρινοφαρυγγικός καρκίνος: Αρχίζει στον ρινοφάρυγγα, δηλαδή στο άνω μέρος του λαιμού, ακριβώς πίσω από τη μύτη.
  • Στοματοφαρυγγικός καρκίνος: Αρχίζει στον στοματοφάρυγγα, δηλαδή στο μεσαίο μέρος του λαιμού, ακριβώς πίσω από το στόμα σας.
  • Καρκίνος τους υποφάρυγγα (ή και λαρυγγοφαρυγγικός): Αρχίζει στον υποφάρυγγα (ή λαρυγγοφάρυγγα), δηλαδή στο κάτω μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από τον οισοφάγο και την τραχεία. 
  •  

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με όλους τους Καρκίνους Κεφαλής και Τραχήλου, γενετικές ανωμαλίες και κακή διατροφή μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ

Ο καρκίνος του λάρυγγα και του φάρυγγα είναι ο 13ος συνηθέστερος τύπος καρκίνου στους άνδρες, με περίπου 300.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως το 2012. Το πλήθος των περιπτώσεων καρκίνου του λαιμού ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών. Ωστόσο, είναι σχεδόν καθολικά πιο συνηθισμένος στους άντρες παρά στις γυναίκες. Αυτό αντικατοπτρίζει τις διαφορές στην έκθεση στους παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του λαιμού. Ο καρκίνος του λαιμού είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, αν και νεότεροι ασθενείς μπορούν επίσης να αναπτύξουν όγκους σε αυτές τις περιοχές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Επειδή ο λάρυγγας και το άνω τμήμα του οισοφάγου βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς από τον καρκίνο που προέρχεται από οποιοδήποτε από τα δύο αυτά σημεία είναι παρόμοια.  Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η επίμονη αλλαγή της φωνής (που γίνεται τραχιά ή βραχνή για περισσότερο από 3 εβδομάδες) ή η δυσκολία στην κατάποση τροφής (συχνά η κατάποση στερεάς τροφής πριν τη λήψη υγρών είναι προβληματική). Στα άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνονται:

  • Πονόλαιμος
  • Επίμονη ωταλγία (ιδιαίτερα εάν προσβάλλει μόνο το ένα αυτί)
  • Θορυβώδης ή δύσκολη αναπνοή
  • Ακούσια απώλεια σωματικού βάρους
  • Αιματηρή απόχρεμψη
  • Εξόγκωμα στον τράχηλο

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Πολλά από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, εκτός του καρκίνου.  Ωστόσο, κάθε άτομο που εμφανίζει επίμονα συμπτώματα είναι σημαντικό να αξιολογείται από έναν ειδικό στον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την πραγματοποίηση εξέτασης του στόματος, του φάρυγγα και του τραχήλου από έναν κλινικό ιατρό στο ιατρείο.

Η πρόσβαση στους καρκίνους του λάρυγγα και του άνω τμήματος του οισοφάγου είναι δύσκολη και έτσι μπορεί να είναι επίσης απαραίτητο να υποβληθεί ο ασθενής σε πιο λεπτομερή εξέταση με ενδοσκόπηση υπό γενική αναισθησία.  Κατά την ενδοσκόπηση, μπορούν να ληφθούν βιοψίες από κάθε ύποπτη περιοχή που θα συμβάλλουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.  Μπορεί να πραγματοποιηθεί ακτινολογική απεικόνιση του τραχήλου και του φάρυγγα με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT) και μαγνητική τομογραφία (MRI) που βοηθούν στον προσδιορισμό του μεγέθους και της έκτασης οποιουδήποτε όγκου, καθώς και της πιθανής λεμφαδενικής συμμετοχής στον τράχηλο. Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος που να μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του λάρυγγα ή του υποφάρυγγα, αλλά μπορεί να πραγματοποιούνται στα πλαίσια μίας γενικότερης αξιολόγησης πριν τη γενική αναισθησία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι θεραπευτικές επιλογές για κάθε όγκο εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος, η εντόπιση και ο τύπος του όγκου, καθώς η συμμετοχή άλλων γειτονικών δομών.  Οι καρκίνοι του λάρυγγα και του φάρυγγα δεν διαφέρουν ως προς αυτό και, ως εκ τούτου, κάθε θεραπεία προσαρμόζεται στον εκάστοτε ασθενή.

Γενικά, οι πρώιμοι όγκοι του λάρυγγα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με ακτινοθεραπεία.  Ένας συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας χρησιμοποιείται συχνά για ελαφρώς μεγαλύτερους λαρυγγικούς και υποφαρυγγικούς όγκους, ενώ η πολύ προχωρημένη νόσος αντιμετωπίζεται κυρίως με χειρουργική εξαίρεση.

Ο όγκος κάθε ατόμου έχει συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί ο καρκίνος.  Οι βιολογικές θεραπείες είναι θεραπείες που μπορούν να στοχεύσουν σε αυτά τα χαρακτηριστικά, διακόπτοντας την ανάπτυξη και διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

Οι νεότερες θεραπείες όπως η φωτοδυναμική θεραπεία, η θεραπεία πρωτονίων και τα φάρμακα που επηρεάζουν τον όγκο σε μοριακό επίπεδο, χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, αλλά διερευνώνται όλο και περισσότερο στα πλαίσια των κλινικών μελετών για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου.